Scafandri români pregătiți să salveze din ape înghețate, cu vizibilitate zero
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Screenshot-2025-04-10-164232.png)
Peste 60 de scafandri ai IGSU au participat la sesiuni intensive de pregătire în zona lacului de acumulare Colibița.
În județul Bistrița-Năsăud, au fost prezenți patru zile scafandri de la inspectorate pentru situații de urgență din 12 județe.
Scopul, consolidarea deprinderilor esențiale în intervențiile de salvare subacvatică, a transmis Agerpres, care citează un comunicat ISU Bistrița-Năsăud.
Punctul culminant al stagiului l-a constituit exercițiul demonstrativ derulat joi, în condiții meteorologice deosebit de dificile. Au fost ninsoare, temperatură scăzută a apei și vizibilitate aproape nulă.
Acțiunea a presupus salvarea a două victime blocate într-un autoturism căzut în lac. Colibița este un lac de acumulare artificial aflat la o altitudine de aproximativ 830 de metri.
Activitatea a fost coordonată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în colaborare cu Centrul de Antrenament al Scafandrilor din Constanța, și a avut ca obiective
• coordonarea și sincronizarea echipelor de scafandri din județe diferite,
• aplicarea protocoalelor de salvare în mediu acvatic,
• utilizarea echipamentelor specifice în condiții dificile,
• evaluarea capacității de reacție și adaptare la scenarii reale.
Scafandrii au avut 350 de misiuni de salvare în 365 de zile, în România
În anul 2024, echipajele de scafandri ale inspectoratelor pentru situații de urgență au fost angrenate în peste 350 de misiuni de căutare și salvare în medii acvatice, multe dintre ele cu un grad ridicat de risc și dificultate, iar în primele trei luni ale acestui an, la nivel național, au fost înregistrate 29 de astfel de intervenții, se menționează în comunicat.