IKEA, bombardată de acuzații: 59 de abuzuri în pădurile din România
Agent Green și BMF (Bruno Manser Fonds) vor lansa raportul intitulat ”IKEA – Smart Outside / Rotten Inside”, adică ”IKEA – Pe Dinafară Deșteaptă, Iar Pe Dinăuntru Putrezită”.
Organizațiile neguvernamentale Agent Green și BMF (Bruno Manser Fonds) acuză compania suedeză IKEA de săvârșirea a 59 de abuzuri diferite asupra legislației naționale și europene. Compania suedeză a devenit cel mai mare proprietar privat de păduri din România. Deține 51.000 de hectare în 43 de locuri diferite. Investigatorii organizațiilor neguvernamentale au anchetat în ultimii doi ani managementul corporației în jumătate dintre aceste păduri și consideră IKEA se face vinovată de ilegalități.
Rezultatele investigației vor fi publicate internațional începând cu 16 aprilie la București cu ocazia unei conferințe de presă la care va fi lansat raportul intitulat ”IKEA – Smart Outside / Rotten Inside”, adică ”IKEA – Pe Dinafară Deșteaptă, Iar Pe Dinăuntru Putrezită”.
IKEA, cel mai mare proprietar de păduri din România
Din 2016, cel mai mare proprietar privat de pădure din România este gigantul suedez de mobilă IKEA . În același timp, IKEA este, de asemenea, considerat grupul din lume care folosește cel mai mult lemn, se spune că chiar și un procent din totalul consumului anual global de lemn se întoarce la grupul dvs. de mobilă. Nu este de mirare că achiziționarea sistematică de suprafețe forestiere nu întâmpină mult entuziasm din partea ecologiștilor. Suprafața de pădure pe care o deține acum IKEA și în care există și unele arii protejate Natura2000 este mai mare decât întregul oraș Viena.
Înregistrările din Inventarul Forestier Național al României arată că între 2013 și 2018 au fost tăiați anual 38 de milioane de metri cubi de cherestea – aproximativ dublu față de cantitatea permisă în planurile de amenajare a pădurilor.
Pentru fiecare copac doborât legal, urmează altul ilegal! Nici măcar actualele proceduri de infringement ale UE nu par să fi avut vreun efect asupra mafiei lemnului din România – imaginile din satelit o demonstrează. Catalogul național al „Pădurilor Virgine” cuprinde în prezent mai puțin de zece la sută din cele 525.000 de hectare de păduri naturale și primitive documentate din România. Ținta a fost inițial 400.000 de hectare. Și două treimi bune din pădurile nou adăugate aveau deja statutul de patrimoniu mondial UNESCO.
Jurnaliștii Le Monde arată date îngrijorătoare privind tăierile de copaci produse de compania suedeză
Jurnaliștii Le Monde arată date îngrijorătoare privind tăierile de copaci produse de compania suedeză, deși aceasta se mândrește cu activitatea în favoarea planetei și dezvoltarea durabilă.
Potrivit jurnaliștilor francezi, IKEA, care a ajuns să vândă un obiect de mobilier la fiecare cinci secunde în întreaga lume. Iar producția uriașă trebuie susținută prin tăieri masive de copaci, ceea ce lasă în urmă doar peisaje devastate.
Firma consumă 20 de milioane de metri cubi de lemn în fiecare an. Adică 1% din păduri. Un copac tăiat la fiecare două secunde, relatează Le Monde. Cu toate acestea, compania suedeză susține că activitatea ei este prietenoasă cu planeta și că folosește numai lemn certificat sau reciclat, supunându-și furnizorii unor specificații extrem de precise.
Johan Stenebo, fostul asistent al lui Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea (1943), spune că pentru a produce din ce în ce mai mult, la prețuri tot mai mici, trebuie să ”economisească bani undeva”.
Jurnaliștii Xavier Deleu și Marianne Kerfriden au călătorit în Polonia, de unde provine 20% din lemnul folosit de gigantul suedez de mobilă flat-pack. Au mers și în România și în țările baltice, unde Ikea a cumpărat zeci de mii de hectare de pădure (50.000 de hectare doar în România). Ei au vizitat Brazilia, Noua Zeelandă. Și peste tot fac aceeași observație: seculare sau nu, pădurile sunt distruse, cu ignorarea protecției mediului și a biodiversității, masivele forestiere fiind transformate în peisaje lunare. „Un prădător tăcut care a devenit un campion al greenwashing-ului”, rezumă documentarul.
Activiștii de mediu susțin adesea că asupra lor se fac presiuni uriașe și chiar sunt amenințați cu moartea atunci când fac astfel de dezvăluiri. Din când în când, izbucnesc scandaluri în care sunt implicați furnizorii Ikea. Totuși, grupul scapă de critici și chiar reușește să-și mențină certificatul FSC (Forest Stewardship Council), care ar trebui să garanteze managementul durabil al pădurilor și trasabilitatea lemnului.
Deși datele privind exploatarea pădurilor de către gigantul suedez sunt certe, se pare că firma beneficiază de sprijin de la cel mai înalt nivel european. Dovadă că, în timpul vizitei sale la Stockholm, de la sfârșitul lunii ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a lăudat modelul ”durabil” de gestionare a pădurilor din Suedia, în timp ce cele două țări s-au angajat să-și sporească parteneriatul în acest domeniu.