Scandalul a izbucnit în mai 2012 , după difuzarea unui program de investigație pe postul suedez SVT. Pe baza a 800 de documente preluate din arhivele Stasi (poliția politică din fosta RDG), documentarul a scos la iveală faptul că grupul, fondat în 1943 de Ingvar Kamprad, s-a aprovizionat cu mobilă de la toți marii producători din Germania de Est, pe vremea când autoritățile RDG-iste prin STASI, puneau deținuții politici să lucreze în fabricile lor. Dar, documentarul a mai dezvăluit și faptul că Ikea sau mai precis conducerea sa cunoaștea acest lucru, arată Le Monde.
Situația a intrat în atenția publică, în 1984, după incendierea unui magazin Ikea
O primă dezbatere a avut loc în Germania și Suedia în 1984, după ce unul dintre magazinele producătorului suedez, din Wallau, în Republica Federală Germania (RFG), a fost vizat de un incendiu, cauzat probabil pentru a protesta împotriva muncii forțate a deținuților politici din RDG.
Într-un interviu pentru ziarul Aftonbladet, domnul Kamprad a asigurat, atunci, că doar unul dintre furnizorii săi a folosit deținuți politici și că Ikea a „reziliat imediat contractul”, după ce a fost informat despre acesta.