Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la 87 de ani. O carieră strălucită de peste șase decenii

Publicat: 30 iun. 2024, 16:37, de Cristina Cohuț, în LIFESTYLE , ? cititori
Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la 87 de ani. O carieră strălucită de peste șase decenii
Sursa foto: digifm.ro

Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, conform anunțului făcut de Teatrul Național București pe site-ul său. Instituția a informat, de asemenea, că „cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic”.

Decesul actriței a fost anunțat și de Iuliana Marciuc, precum și de actrița Alexandra Velniciuc.

„Dumnezeu să o odihnească! O generație dispare încet, încet… Iar va trebui să apelăm la arhivă pentru a o revedea pe marea actriță și frumosul om la Confesiuni”, este mesajul postat de Iuliana Marciuc, pe Instagram.

Și actrița Alexandra Velniciuc a postat un mesaj pe contul de socializare, alături de o imagine din tinerețe, cu regretata actrița. „Dumnezeu sa o ierte și să îi odihnească sufletul! Și datorită ei am ales această profesie!”, este mesajul postat de Alexandra Velniciuc pe Facebook.

Cine a fost Ileana Stana Ionescu?

Ileana Stana Ionescu, o actriță deosebit de talentată, cu o carieră de peste șase decenii, a fost remarcată de Radu Beligan și invitată la București. Ea va rămâne în inimile spectatorilor pentru rolurile memorabile precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vișini” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, 1992, și Hecuba în „Troienele”, Doica în „Medeea” de Seneca, în „Trilogia antică”, regia Andrei Șerban, 1990, conform unui articol publicat de News.ro. Născută pe 14 septembrie 1936, la Brad (Hunedoara), Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriță la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière.

În 1959, Ileana Stana Ionescu s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a fost remarcată de Radu Beligan și invitată să concureze pentru un post la Teatrul Național din București. Debutul ei pe scena Teatrului Național a avut loc în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul”. În 2002, a devenit societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. De-a lungul anilor, s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Mașinăria Cehov”, Chiriachița în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chirița”, Fraulein în „Gaițele” și Constance în „Nebuna din Chaillot”.

Pe scena Teatrului Național București, Ileana Stana Ionescu a jucat în numeroase piese, printre care „Terorism” de Frații Presniakov, regia Felix Alexa, 2015, și „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu, 2013. A făcut parte din distribuția spectacolelor „Comedia norilor” după Aristofan, regia Dan Tudor, 2009, „Molto, gran’ impression” de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, 2007, și „Iolul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, 2006.

În cinematografie și televiziune, Ileana Stana Ionescu a avut apariții de neuitat în filme precum „Un film cu o fată fermecătoare” (r. Lucian Bratu, 1966), „Păcală” (r. Geo Saizescu, 1974), „Eu, tu și Ovidiu” (r. Geo Saizescu, 1977), „Dumbrava minunată” (r. Gheorghe Naghi, 1980), „Alo, aterizează străbunica!” (r. Nicolae Corjos, 1981), „Secretul lui Bachus” (r. Geo Saizescu, 1984), „Secretul lui Nemesis” (r. Geo Saizescu, 1985), „Cuibul de viespi” (r. Horea Popescu, 1987), „Cucoana Chirița” (r. Horea Popescu, 1986), „Aici nu mai locuiește nimeni” (r. Malvina Urșianu, 1995), „Milionari de week-end” (r. Cătălin Saizescu, 2004), „Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006), „Lombarzilor 8” (2006) și „Las Fierbinți” (2012).

Ileana Stana Ionescu a făcut parte din distribuția a numeroase piese de teatru TV, jucând roluri precum Tofana în „Patima roșie” de Mihail Sorbul, Zoia în „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, Dacia în „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, D-na Draga în „Doctor în filosofie” de Branislav Nušić, Mama în „Nu-ți plătesc” de Eduardo De Filippo, Olimpe Jaquet în „Când vine barza” de André Roussin și Contesa Funella în „Invitație la castel” de Jean Anouilh. A fost, de asemenea, parte din distribuția serialului TV „Un august în flăcări”, regia Dan Pița și Alexandru Tatos, difuzat începând cu 1973, și a serialelor „Căsătorie imposibilă” (2004), „O soacră de coșmar” (2006), „Fetele marinarului” (2009).

Ileana Stana Ionescu a avut și o carieră politică, fiind aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunității Italiene din România în legislatura 2000-2004. De-a lungul carierei artistice, a primit numeroase premii și distincții, printre care Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică (1976), premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelență al galei UNITER, trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998) și placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice (2001).

În septembrie 2018, Ileana Stana Ionescu s-a retras oficial din teatru și a primit titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului, „în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea teatrului românesc”. În 2019, a primit premiul pentru întreaga activitate la gala GOPO.

Ileana Stana Ionescu, internată la începutul lunii iunie

La începutul lunii, pe 2 iunie, Andrei Ionescu, în vârstă de 97 de ani, a anunțat că soția sa, Ileana Stana Ionescu, a fost transportată de urgență la spital cu ambulanța.

„S-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare să vină să vadă ce are. Așa că după un consult medical, cei de pe salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin. Am vorbit și la spital și mi s-a zis că au doctorii grijă de ea, i-au pus și o perfuzie să fie mai bine și am toată încrederea că o să fie așa. Acum, după ce s-a internat Ileana la spital, nu am rămas singur acasă, ci cu femeia pe care am angajat-o să aibă grijă de casă”, a declarat atunci Andrei Ionescu pentru Click!.