„Ilfovul fără țânțari” – Consiliul Județean a început acțiuni ample de combatere a insectelor nedorite
Azi, 27 aprilie, se desfășoară o intervenție avio de combatere a larvelor de țânțari, în special în zonele cu apă stătătoare, cum ar fi lacurile, bălțile și zonele mlăștinoase din județul Ilfov. Acțiunea se desfășoară în cadrul campaniei„Ilfovul fără țânțari”.
Consiliul Județean Ilfov, prin Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, continuă campania „Ilfovul fără țânțari” cu scopul de a diminua acțiunea nocivă a țânțarilor asupra sănătății populației.
„Această acțiune este o continuare a intervenției terestre desfășurate în perioada 1-9 aprilie, și este importantă pentru menținerea unui mediu sănătos și sigur pentru comunitatea noastră”, informează Consiliul Județean într-o postare pe Facebook.
Scopul acțiunii este prevenirea acțiunii nocive a țânțarilor asupra populației umane și animalelor. Substanța utilizată în acest proces este biolarvicidul Vectobac WG, care este sigur pentru flora și fauna terestră și acvatică.
Insecticidul biologic folosit este în doza de 0,6 kg/ha, Nu este toxic pentru albine, fiind dispersat pe suprafața apelor. Nu are relavanță dacă sunt sau nu precipitații, el ajungând, oricum, în apă.
An de an, prin fondurile alocate de Consiliul Județean Ilfov, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov sprijină consiliile locale, acționând atât terestru, cât și aerian, pe raza întregului județ, împotriva insectelor care crează disconfort, cu scopul de a asigura condiții de mediu care să contribuie la creșterea calității vieții, a sănătății și a igienei publice, prin reducerea sau eliminarea vectorilor generatori sau transmițători de maladii.
Conform protocolului „Ilfov fără țânțari”, Consiliul Județean Ilfov alocă fondurile necesare, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov realizează acțiunile de dezinsecție, iar unitățile administrativ-teritoriale din județ desemnează câte un delegat responsabil pentru asigurarea desfășurării în bune condiții a acestora, cu informarea cetățenilor, la nivel local.
Acțiunile de combatere a țânțarilor și a altor insecte care produc disconfort face parte dintre procedurile standard pentru creșterea calității vieții în Uniunea Europeană.