Ilie Bolojan, despre responsabilitatea guvernării: „Problema nu este că nu vrei să indexezi salarii, ci dacă ai resursele necesare

Publicat: 23 dec. 2024, 06:44, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ilie Bolojan, despre responsabilitatea guvernării: „Problema nu este că nu vrei să indexezi salarii, ci dacă ai resursele necesare

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a abordat duminică seară un subiect crucial pentru economia românească: gestionarea veniturilor bugetarilor în condițiile unui deficit bugetar deja ridicat.

Acesta a subliniat că problema nu constă în dorința de a acorda indexări salariale sau sporuri, ci în responsabilitatea de a analiza dacă există resursele financiare necesare pentru a susține astfel de măsuri.

„Problema nu este că cineva nu doreşte să indexeze salarii sau sporuri. Problema este că, atunci când eşti un om responsabil, trebuie să gândeşti dacă ai resursele financiare pentru a face acest lucru”, a afirmat Bolojan, subliniind importanța unei abordări raționale și sustenabile în ceea ce privește cheltuielile bugetare.

Liderul liberal a explicat că, de la 1 ianuarie 2024, vor intra în vigoare mai multe măsuri care vor avea un impact semnificativ asupra bugetului, printre care indexarea pensiilor speciale pentru aleşi şi alte ajustări ale veniturilor. De asemenea, Bolojan a subliniat că trebuie avută o grijă deosebită pentru ca deficitul bugetar, care se află deja la aproximativ 8%, să nu crească și mai mult.

„Cred că suntem cu toţii conştienţi că intră în vigoare o serie de prevederi, unele dintre ele stabilind un anumit tip de pensii pentru aleşi, altele care prevăd indexări. Problema pe care o avem este să avem grijă ca deficitul să nu mai crească”, a spus Bolojan.

În contextul actual al economiei, în care deficitul bugetar este un subiect delicat, preşedintele interimar al PNL a precizat că trebuie găsite soluţii echilibrate pentru a menţine stabilitatea fiscală, fără a pune în pericol sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice. Bolojan a insistat asupra responsabilității guvernanților în gestionarea fondurilor publice și a avertizat asupra riscurilor unui deficit în continuă creștere.

„Pentru orice om raţional, trebuie să ia măsuri ca să nu agravăm deficitele bugetare. Suntem într-un moment în care trebuie să fim foarte atenți la deciziile financiare pe care le luăm, pentru că riscurile pot deveni majore”, a adăugat liderul PNL.