Ilie Bolojan, mesaj pentru români, după acuzațiile primite de Călin Georgescu: România și-așa este într-o situație dificilă astăzi

Publicat: 05 dec. 2024, 20:24, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Ilie Bolojan, mesaj pentru români, după acuzațiile primite de Călin Georgescu: România și-așa este într-o situație dificilă astăzi
Ilie Bolojan

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a adus joi în prim-plan miza critică a alegerilor prezidențiale din România. El a subliniat că românii se află în fața unei decizii care va modela viitorul țării – între consolidarea parcursului pro-occidental, reprezentat de candidata Elena Lasconi, și riscul unei reorientări spre Est, simbolizată de contracandidatul său, Călin Georgescu.

În contextul finalei prezidențiale, Bolojan a evidențiat importanța lecțiilor oferite de istorie și necesitatea de a continua alianțele strategice cu Vestul.

Ilie Bolojan îi avertizează pe români

Ilie Bolojan a explicat că, din punct de vedere istoric, România a progresat de fiecare dată când a ales Vestul. El a menționat momente cruciale, precum Unirea Principatelor, Marea Unire și Revoluția din 1989, când liderii țării au luat decizii ce au apropiat România de Europa occidentală.

„Ceea ce putem noi face ca oameni politici este să facem ceea ce ține de noi în această perioadă, în primul rând să le explicăm românilor că suntem într-o intersecție a istoriei. Oamenii care știu puțină istorie să-și aducă aminte de Unirea Principatelor, să-și aducă aminte de Marea Unire, să-și aducă aminte de 1989 și trebuie să știe că țara noastră, o țară în estul Europei, a luat decizii bune când a fost susținută de Vest și când ea, prin oamenii ei de decizie, a optat spre Vest, acesta este un adevăr istoric care nu poate fi contestat”, a declarat Bolojan.

În viziunea sa, actualele alegeri prezidențiale reprezintă o „intersecție a istoriei,” similară acelor momente marcante. El a accentuat nevoia ca liderii politici să își asume responsabilitatea de a le explica cetățenilor implicațiile majore ale opțiunilor electorale din acest an.

Bolojan a descris-o pe Elena Lasconi ca fiind simbolul unei „Românii europene” și a subliniat că votul pentru ea este un vot pentru menținerea țării pe calea occidentală. El a avertizat că o eventuală victorie a contracandidatului ar putea afecta grav imaginea României pe plan internațional și ar genera instabilitate.

„Votul pentru România europeană este cel pentru Elena Lasconi. Vă rog să vă gândiți la ceea ce se poate întâmpla și e foarte probabil să se întâmple în România dacă este ales un alt președinte. Oamenii care te reprezintă generează percepția asupra țării respective prin ceea ce spun ei, prin ceea ce fac ei. Și România și-așa este într-o situație dificilă astăzi”, a adăugat acesta.

Acesta a îndemnat electoratul să reflecteze asupra implicațiilor pe termen lung ale alegerilor, susținând că este esențial ca România să rămână un partener de încredere în cadrul alianțelor occidentale.

Întrebat despre dezvăluirile din documentele desecretizate de CSAT, care indică utilizarea unei campanii online similare celei desfășurate de Rusia înaintea invaziei din Ucraina, Bolojan a atras atenția asupra gravității situației. El a menționat că Parchetul General a solicitat DIICOT să investigheze acuzațiile legate de influențele externe și de neregulile financiare din campania electorală a lui Călin Georgescu.

Președintele interimar al PNL a subliniat că, dacă se confirmă implicarea unor factori externi sau utilizarea de fonduri ilegale, instituțiile statului trebuie să acționeze prompt:

„Dacă există elemente indubitabile că procesul electoral a fost influențat de bani din campanie care nu respectă alocările legale sau acțiuni din exteriorul României, atunci instituțiile care au ca responsabilitate supravegherea acestor operațiuni trebuie să-și facă datoria.

Când este bine, toți cei care suntem pe funcții pare că ne facem treaba, când sunt situații de criză atunci vezi, în orice situația, că este vorba de justiție, de accidente, dacă cei care sunt pe funcții își fac datoria și sunt niște oameni responsabili”