Imagini de pe șantierul primului velodrom indoor care se construiește în România. Va fi o arena multifuncțională

Publicat: 10 oct. 2024, 15:23, de Marian Apipie, în Administratie , ? cititori
Imagini de pe șantierul primului velodrom indoor care se construiește în România. Va fi o arena multifuncțională
Imagini de pe șantierul primului velodrom indoor care se construiește în România. Va fi o arena multifuncțională

La Craiova a demarat, de o lună, construirea unui complex sportiv multifuncțional dedicat, în special, ciclismului și atletismului. Arena se ridică pe amplasamentul fostului stadion „Tineretului“, demolat anul trecut, după 90 de ani de existență. În locul lui va răsări, în premieră pentru România, un velodrom acoperit care va costa 43 de milioane de euro.

Pe șantierul primului velodrom indoor care se construiește în România lucrurile au început să se miște. Lucrările au demarat pe 27 august, dată care a coincis cu vizita premierului Marcel Ciolacu la Craiova, după ce își anunțase, oficial, candidatura la alegerile prezidențiale. Ciolacu a fost atunci în curtea Softronic (fabrică producătoare de material rulant), dar a dat o fugă și pe șantierul deschis pe locul fostului stadion „Tineretului“. Aici, excavatoarele îl așteptau cu cupa ridicată, executând apoi prima săpătură la fundația noii arene multifuncționale de la Craiova.

Vorbim, de fapt, de un complex sportiv cu peste 8.000 de locuri, care va putea găzdui toate sporturile de sală, inclusiv competiții de ciclism și atletism de nivel internațional. De altfel, construcția a fost proiectată ca un velodrom cu pistă de atletism, cu suprafețe de joc modulare, dar să poată fi folosită și pentru concerte și alte manifestări artistice. Complexul este prevăzut, de asemenea, cu vestiare, săli de antrenament și de tratament pentru sportivi, magazine și locuri de parcare.

Investiția se ridică la 214 milioane lei (circa 43 de milioane de euro), valoare de atribuire, termenul de realizare fiind de 38 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, conform contractului. Lucrările sunt executate de asocierea SSAB-AG – Frasinul, două firme din Bacău, respectiv Bistrița Năsăud, singurul ofertant înscris la licitație. Din asociere mai fac parte subcontractanții Terratest Geotehnic SA, KONE Ascensorul, Civitas Systems, Zoork, SSAB International Electric, Avi Compact, Sonerg Montaj și Quattro Engineering Solutions.

Cum arată șantierul primului velodrom indoor care se construiește în România

La o lună de la demararea lucrărilor, ritmul de lucru al constructorului este unul bun, în șantier observându-se deja primele progrese. S-a realizat excavarea, s-au amenajat terasamentele și s-au făcut trasările și pichetările viitoarei clădiri, inclusiv turnări parțiale de beton. În următoarea perioadă, va începe lucrul la radierul general al arenei, după cum a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Se lucrează în ritm susținut pe șantierul arenei sportive multifuncționale de pe fostul stadion Tineretului. Lucrările sunt extrem de complexe, dată fiind anvergura proiectului, dar graficul de execuție este respectat de constructor. Centrul sportiv va fi unul dintre cele mai moderne complexe multisport din țară, cu pistă de atletism acreditată pentru competiții internaționale și cu singurul velodrom indoor din România. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Dolj, ca parte din strategia noastră de a susține sportul de performanță“, a mai precizat Cosmin Vasile.

Noua arenă multifuncțională, o construcție cu subsol, parter și 3 etaje, va avea o suprafață totală de peste 34.000 de metri pătrați și va asigura condițiile necesare pentru organizarea de competiții naționale și internaționale de atletism, ciclism, volei, baschet, handbal sau tenis de câmp. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă, și latura mică de circa 100 m, aproximativ paralelă cu bulevardul 1 Mai. Complexul sportiv, care va dispune și de 193 de locuri de parcare, va fi gata în 2027, conform contractului.

Citește și: Licitație record în Craiova: Peste 50 de firme doresc să construiască Spitalul de Oncologie Pediatrică