Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”

Publicat: 21 nov. 2024, 18:32, de Lavinia Tudor, în ACTUALITATE , ? cititori
Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”
Sursa foto: European Space Agency

Noi imagini ale Soarelui, capturate de misiunea Solar Orbiter, oferă cele mai detaliate perspective de până acum asupra suprafeței vizibile a acestei stele, dezvăluind pete solare și mișcările dinamice ale plasmei. Aceste imagini ar putea oferi indicii esențiale pentru a descifra misterele Soarelui.

Capturate pe 22 martie 2023 și făcute publice recent, imaginile surprind aspecte dinamice ale Soarelui, inclusiv mișcările câmpului magnetic și strălucirea atmosferei sale exterioare extrem de fierbinți, cunoscută sub numele de coroană solară, relatează CNN.

Solar Orbiter, o misiune realizată în parteneriat de Agenția Spațială Europeană și NASA, a fost lansată în februarie 2020 și orbitează Soarele la o distanță medie de 42 de milioane de kilometri. Cu ajutorul instrumentelor sale, precum Extreme Ultraviolet Imager (EUI) și Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI), nava spațială oferă imagini detaliate care ajută la înțelegerea proceselor complexe ale Soarelui.

Aceste noi hărți cu rezoluție înaltă de la instrumentul PHI al Solar Orbiter arată frumusețea câmpului magnetic al Soarelui și fluxurile sale în detalii extraordinare. În același timp, ele sunt cruciale pentru a deduce câmpul magnetic în coroana fierbinte a Soarelui”, a declarat Daniel Müller, om de știință în cadrul proiectului.

Sursa foto: European Space Agency

Sursa foto: European Space Agency

Imaginile capturate oferă cea mai clară vedere asupra stratului vizibil al Soarelui

Imaginile capturate de instrumentul PHI oferă cea mai clară vedere asupra fotosferei – stratul vizibil al Soarelui, de unde provine aproape toată radiația emisă de steaua noastră. Temperaturile în acest strat variază între 4.500 și 6.000 de grade Celsius. Sub fotosferă, plasma fierbinte se deplasează similar magmei din mantaua terestră, în zona de convecție solară.

Petele solare, care par ca niște găuri întunecate pe suprafața solară, sunt regiuni mai reci, unde câmpul magnetic este extrem de puternic. Aceste regiuni, care uneori pot atinge dimensiuni mai mari decât Pământul, sunt surse cheie de activitate solară intensă.

Instrumentul PHI a realizat și o hartă magnetică, numită magnetogramă, care evidențiază concentrațiile de câmp magnetic din zonele cu pete solare. În plus, o hartă de viteză, numită tachogramă, a permis măsurarea vitezei și direcției materialului pe suprafața solară.

„Cu cât ne uităm mai atent, cu atât vedem mai multe”, a spus Mark Miesch, cercetător în cadrul Space Weather Prediction Center al NOAA. „Pentru a înțelege jocul elaborat dintre mari și mici, dintre câmpurile magnetice răsucite și fluxurile turbulente, trebuie să privim Soarele în toată splendoarea sa. Aceste imagini cu rezoluție înaltă de la Solar Orbiter ne apropie de această aspirație mai mult ca niciodată”, a adăugat sursa citată.

Sursa foto: European Space Agency

Sursa foto: European Space Agency