Imaginile-spion din satelit îi conduc pe arheologi la locul unei bătălii de la începuturile islamului

Publicat: 12 nov. 2024, 21:02, de Cristian Matache, în Cultură , ? cititori
Imaginile-spion din satelit îi conduc pe arheologi la locul unei bătălii de la începuturile islamului

Un grup de arheologi britanico-irakieni a făcut o descoperire remarcabilă în sudul Irakului, folosind imagini satelitare deconspirate din perioada Războiului Rece. Aceștia cred că au identificat locul în care a avut loc bătălia de la Al-Qadisiyah, o confruntare decisivă din secolul al VII-lea, care a marcat o etapă importantă în expansiunea Islamului în regiune.

Bătălia de la Al-Qadisiyah s-a desfășurat în perioada 630 d.Hr., în Mesopotamia, pe teritoriul actual al Irakului, între armata arabilor musulmani și forțele din dinastia persană Sasanidă. Armata arabă a ieșit învingătoare, continuându-și campania de expansiune în Persia (actualul Iran). Această bătălie are o semnificație istorică deosebită, fiind considerată un punct de cotitură în răspândirea islamului.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de arheologi de la Universitatea Durham din Marea Britanie și Universitatea Al-Qadisiyah din Irak, în timp ce efectuau un sondaj de detectare la distanță pentru a cartografia Drumul Zubaydah. Acesta este un vechi drum de pelerinaj care leagă orașul Kufa din Irak de Mecca, în Arabia Saudită, și a fost construit cu mai mult de 1.000 de ani în urmă. În timpul acestui proiect, echipa a observat un site aflat la aproximativ 30 de kilometri sud de Kufa, în provincia Najaf din sudul Irakului, care prezenta trăsături ce se potriveau descrierii istorice a locului unde s-ar fi dat bătălia de la Al-Qadisiyah.

William Deadman, specialist în senzori arheologici la Universitatea Durham, a subliniat importanța imaginilor satelitare din perioada Războiului Rece, care sunt folosite frecvent de arheologi pentru a studia regiunile din Orientul Mijlociu. „Imaginile din acea perioadă sunt valoroase pentru că arată caracteristici care au fost distruse sau modificate de-a lungul decadelor. Multe dintre aceste trăsături nu ar mai fi vizibile în imaginile satelitare de astăzi din cauza expansiunii urbane și agricole masive”, a explicat Deadman.

Printre trăsăturile care au atras atenția echipei se numără o tranșee adâncă, două fortărețe și un râu antic pe care, conform relatărilor istorice, trupele persane montate pe elefanți l-ar fi traversat în timpul bătăliei. În plus, echipa a descoperit fragmente de ceramică ce corespund perioadei în care bătălia a avut loc.

Jaafar Jotheri, profesor de arheologie la Universitatea Al-Qadisiyah și membru al echipei de cercetare, a explicat că bătălia de la Al-Qadisiyah are o semnificație specială pentru irakieni. „Generația mea, care a crescut sub regimul lui Saddam Hussein, cunoaște această bătălie în cele mai mici detalii, până și numele generalilor de pe ambele părți”, a spus Jotheri. În timpul războiului din anii 1980 între Irak și Iran, regimul lui Saddam Hussein a folosit bătălia ca simbol al victoriei irakiene.

Astăzi, în contextul tensiunilor politice și religioase din Irak, bătălia de la Al-Qadisiyah continuă să fie un subiect sensibil. Opinile irakienilor față de acest eveniment istoric sunt influențate de relațiile cu Iranul, care și-a extins influența în țară după invazia din 2003. „Este o bătălie de mare importanță istorică și toți irakienii sunt conștienți de acest lucru, chiar dacă interpretările politice pot varia în funcție de convingerile fiecărei persoane”, a adăugat Jotheri.

În perioada următoare, echipa intenționează să înceapă săpături la fața locului pentru a confirma în continuare descoperirea și a adânci înțelegerea despre acest moment crucial din istoria regiunii.

Această descoperire face parte dintr-un proiect mai amplu demarat în 2015, care vizează documentarea siturilor arheologice periclitate din Orientul Mijlociu. De asemenea, ea se aliniază cu o renaștere a arheologiei în Irak, o țară adesea considerată „leagănul civilizației”, dar care a fost grav afectată de conflictele armate care au oprit săpăturile și au dus la jafuri de artefacte în ultimii decenii. În ultimii ani însă, excavările au fost reluate, iar mii de artefacte furate au fost repatriate.