Îmbătrânim spectaculos, în două momente cheie ale vieții!
Oamenii de știință au descoperit, în urma unui studiu publicat în revista Nature, că îmbătrânirea umană nu are loc într-o manieră graduală, liniară.
Majoritatea moleculelor studiate au prezentat într-adevăr schimbări accelerate și neliniare la vârsta de 44 și 60 de ani. Se pare că sunt două praguri esențiale în viața noastră.
Xiaotaro Shen, profesor asistent la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, autor al acestui studiu, a declarat pentru CNN că ”aceste rezultate arată că nu îmbătrânim treptat”. ”Anumite momente sunt deosebit de importante pentru îmbătrânirea și sănătatea noastră”, mai adaugă profesorul Shen.
De exemplu, capacitatea noastră de a metaboliza cofeina scade semnificativ, mai întâi în jurul vârstei de 40 de ani și apoi din nou în jurul vârstei de 60 de ani. La fel, și componentele implicate în metabolismul alcoolului scad, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, subliniază Michael Snyder, președintele departamentului de genetică de la Stanford și unul dintre autorii studiului.
Mai multă grăsime, mai puțini mușchi
Frecvent, în jurul vârstei de 40 de ani, oamenii suferă de leziuni musculare, iar stratul de grăsime se mărește. Sarcopenia – pierderea masei musculare – afectează persoanele care trec de pragul de 60 de ani, spune Michael Snyder.
În plus, ambele categorii de vârstă experimentează modificări semnificative ale proteinelor care mențin celulele împreună, ceea poate fi explicația pentru schimbările la nivelul pielii, mușchilor și a sistemului cardiovascular.
Riscurile de a dezvolta anumite boli cresc mai rapid, în special după vârsta de 60 de ani. Astfel, studiul arată că persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste au mai multe șanse de a avea tulburări cardiovasculare, probleme renale și diabet de tip 2.
La acest studiu au participat 108 persoane cu vârste între 25 și 75 de ani. Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Stanford, California și Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore pentru a observa modificările legate de îmbătrânire la nivelul moleculelor .
Un punct de tranziție la 55
Deoarece îmbătrânirea accelerată la femei putea fi atribuită menopauzei (care apare de obicei între 45 și 55 de ani), cercetătorii au efectuat o analiză pe seturi separate de date pentru bărbați și femei. Spre surprinderea lor, ei au descoperit că rezultatele au fost similare, sugerând că există un punct de tranziție în jurul vârstei de 55 de ani, care ar putea fi comun pentru ambele sexe.
În concluzie, cercetătorii recomandă să ne modificîm stilul de viață, consumând mai puțin alcool și făcând mai multă mișcare pe măsură ce ne apropiem de aceste praguri de vârstă : ani cruciali 40 și 60. Michael Snyder sfătuiește în special persoanele care se apropie de vârsta de 60 de ani să-și monitorizeze aportul de carbohidrați și să bea multă apă pentru a susține funcția rinichilor.