Îmbătrânirea biologică și motivația personală

Publicat: 07 mai 2024, 19:00, de Manuela Dumitru, în Puterea Tv , ? cititori
Îmbătrânirea biologică și motivația personală
Fotovideo Florina Dumitrache

 

 

Îmbătrânirea biologică. Ce înseamnă? E o reducere progresivă a rezervelor funcționale în toate domeniile, nu numai fizic, dar și cognitiv și social. Ca să te încadrezi în colectivitate, în mediul care trăiești în mod obișnuit, trebuie să ai niște îndemânări sociale.  Detalii despre îmbătrânire, la Dialogurile Puterii cu profesor doctor Gabriel Ioan Prada, Institutul Ana Aslan

 

”În domeniul fizic,  mai există prejudecata că persoanele în vârstă nu pot să învețe. E fals. Învață, dar durează mai mult învățarea. De ce? Nu pentru că nu pot, ci pentru că se schimbă mecanismul de învățare. Când sunt copii, când sunt foarte mici, învață prin imitație, imită tot,  fără discernământ. Dar pe măsură ce înaintăm, începem să fim mai analitici, să analizăm ce informație primim și de-abia pe urmă s-o stocăm. Deci, pe măsură ce înaintăm în vârstă,  facem analize mai complexe pentru că avem experiență mai multă și atunci comparăm informația nouă cu cele anterioare și  facem sinteza. Deci procesul e mai lung pentru că e mai complex și senzația este că durează mai mult învățatul.

De exemplu, copiii nu au nevoie să citească un manual de instrucțiuni la un telefon mobil. Îl iau în mână imediat, învață să lucreze prin încercare și eroare. La vârste mai înaintate nu mai faci chestia asta pentru că nu mai ești obișnuit să faci așa. Tu mai întâi trebuie să citești instrucțiunile, să le înțelegi și să le aplici, ceea ce înseamnă un timp mai lung. Și dă senzația că nu pot să  învețe, dar învață foarte bine. Dar e important să aibă motivație. Știți, asta e cea mai importantă chestiune pentru a învăța ceva nou. Dacă vrei, dacă înțelegi că folosește la ceva, atunci înveți. Pe măsură ce înaintăm în vârstă,  spunem că eu n-am nevoie, mi se blochează creierul.  Nu se blochează, de fapt, n-am motivație.”, am aflat de la profesor doctor Gabriel Ioan Prada.

Mai multe lucruri foarte interesante despre vârstă, întreținere fizică, diete, medicamente, aflați din podcastul Dialogurile Puterii  cu profesor doctor Ioan Prada.