„Îmi asum responsabilitatea pentru orice RISC, inclusiv o boală gravă sau deces!”
Pe reţelele sociale a apărut un document considerat controversat pe care participanţii la US Open 2020 ar trebui să-l semneze. Punctual, ce fel de act ar trebui să semneze participanţii la US Open?
US Open 2020 este programat să înceapă pe 31 august, dar mai mulţi jucători de top au anunţat deja că nu vor participa la întrecerea de la New York. Olandezul Wesley Koolhof (31 de ani, locul 17 la dublu) a publicat pe contul de Twitter un document conform căruia organizatorii turneului nu vor putea fi acuzați dacă un jucător sau cineva din staff se îmbolnăvește de COVID-19. „Poate ar trebui să citesc mai multe documente de acum înainte. <Îmi asum în mod voluntar responsabilitatea pentru orice risc, inclusiv o boală gravă sau moarte. Aceasta este o eliberare de răspundere și sunt de acord că e valabilă pentru totdeauna. Semnați aici>”, a scris Koolhof, pe Twitter.
Protocolul
Pentru a respecta normele sanitare aflate în vigoare, sportivii care vor participa la US Open, în perioada 31 august – 12 septembrie, vor fi cazați în două hoteluri, ambele aflate în proximitatea complexului de la Flushing Meadows, unde competiția va avea loc, timp de două săptămâni. Protocolul prevede faptul că fiecare sportiv va putea avea alături, în echipă, trei persoane, iar fiecare participant va fi testat înaintea intrării în hotel. La 48 de ore de la prima testare va fi efectuată a doua serie de teste, în timp ce a treia este programată în săptămâna premergătoare disputării primelor meciuri oficiale. De asemenea, sportivilor li se va lua temperatura zilnic și vor fi nevoiți să completeze formulare prin care să prezinte orice simptom apărut.
Purtarea măștilor va fi obligatorie pentru toți sportivii și membrii echipelor lor, singura excepție fiind momentul antrenamentelor și a meciurilor oficiale.
O eliberare de răspundere
În actul pe care sportivii ar trebui să-l semneze înainte de US Open 2020, aceştia ar trebui să-şi exprime acordul că ei sau alţi membri ai familiei nu vor da în judecată USTA (Asociația de Tenis a Statelor Unite), ATP, WTA, organizatorii turneului, sponsorii, directorii, voluntarii și angajații.
„Sunt perfect conștient de riscurile intrării în Centrul național de tenis USTA Billie Jean King și a transportului oferit de USTA pe timpul pandemiei de COVID-19. Am luat la cunoștință că intrând în contact cu alți oameni în timpul pandemiei de COVID-19 risc să mă îmbolnăvesc de COVID-19, să am probleme respiratorii, să mor sau să transmit COVID-19 familiei și altor persoane din casă. Îmi asum responsabilitatea în mod voluntar pentru orice risc, pierdere sau problemă personală, inclusiv o boală gravă, accidentare sau deces, care pot apărea în cazul meu sau al persoanelor cu care intru în contact, ca urmare a prezenței în facilitățile complexului, cauzate de neglijența Centrului Național de Tenis sau nu”, este o parte din documentul publicat de Wesley Koolhof.
Autoritățile din New York au stabilit protocolul necesar disputării US Open, primul turneu de Grand Slam programat după pauza forțată de pandemia de coronavirus, potrivit digisport.ro. Dar pandemia de coroanvirus i-a făcut pe mulţi dintre sportivi să se gândească de două ori înainte de a-şi confirma participarea la al doilea turneu de Grand Slam al anului.