Imnul național trebuie cântat corect
La orice eveniment în care se intonează imnul național, organizatorii sărbătorilor vor trebui să se asigure că participanții cântă corect versurile și vor distribui textul tipărit al imnului național pe pliante.
Amenzi pentru cei care nu respectă noile prevederi
În Monitorul Oficial nr. 150, din 23 februarie 2024, a fost publicată Legea nr. 20/2024 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 75/1994 privind aprobarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
Imnul național – varianta prescurtată
După decembrie 1989, a fost adoptat imnul național „Desteaptă-te romăne!” scris de poetul Andei Mureșan în 1848 și pus pe muzică de compozitorul Anton Pann.
Potrivit anexei la legea de reglementare a folosirii simbolurilor naționale românești, adoptată în 1994, varianta prescurtată a imnului (strofele 1,2,4 și 11) poate fi folosită și de sărbători oficiale, evenimente diplomatice internaționale, evenimente sportive internaționale cu participarea echipei naționale a României, la ceremonii militare, la începutul ședințelor parlamentare și în școli.
Parlamentul României a modificat legea simbolurilor naționale pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp. Încălcarea legii, potrivit căreia cetățenii sunt obligați să respecte drapelul și imnul național al României, poate conduce la amenzi între 10.000 și 20.000 de lei.
Noi reglementări privind imnul național
Din 23 februarie 2024 legislația își propune ca imnul să fie învățat de cât mai multe persoane, deoarece intonarea versiunii prescurtate a imnului național pune adesea probleme, participanții „uneori nu cunosc deloc textul imnului național sau doar aproximativ”, după cum au declarat inițiatorii modificării legii.
Potrivit noului act normativ, pentru a se asigura că cei ce participă la diverse evenimente la care se intonează imnul de stat nu greșesc versurile sau melodia acestuia, se introduce obligativitatea distribuirii, alături de titlurile de acces la evenimentele (după caz, bilete, tichete de intrare, legitimații de acces ori invitații, fluturași, flyere), a patru strofe tipărite ce constituie varianta prescurtată a imnului național.
Ca alternativă, se propune instalarea în locurile accesibile a unor ecrane pe care să fie proiectat textul celor patru strofe. Această obligație se aplică inclusiv în cazul competițiilor sportive organizate pe stadioane sau în săli.
Nerespectarea acestor măsuri este considerată abatere, pentru care se poate aplica o amendă de la 2.500-5.000 lei.