Impactul Brexitului asupra economiei Marii Britanii. Ce e mai greu nu a trecut

Publicat: 04 nov. 2024, 14:23, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Impactul Brexitului asupra economiei Marii Britanii. Ce e mai greu nu a trecut

Brexitul a fost promovat ca o soluție pentru a redobândi controlul asupra afacerilor interne ale Marii Britanii, dar realitatea economică post-Brexit pare tot mai sumbră.

Într-o declarație recentă, ministrul Trezoreriei, Tulip Siddiq, a avertizat că cea mai mare parte a impactului economic al ieșirii din Uniunea Europeană urmează să fie resimțită, iar consecințele nu par promițătoare pentru britanici. Conform unei analize realizate de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), Brexitul ar putea reduce economia britanică cu până la 4% pe termen lung, iar aproximativ 60% din acest impact încă nu s-a materializat.

Proiecțiile OBR: Brexit-ul vine cu declin economic sever și diminuarea volumului comerțului

Potrivit OBR, Brexitul va cauza o scădere de 15% în intensitate a schimburilor comerciale ale Marii Britanii pe termen lung, atât pentru importuri, cât și pentru exporturi.

Siddiq a subliniat că această previziune are implicații grave asupra economiei britanice, arătând că numai 40% din impactul preconizat s-a manifestat până acum, în timp ce restul de 60% urmează să vină. Această prognoză sugerează că Brexitul a fost doar începutul unui declin economic sever, iar urmările mai grave se vor resimți în viitorul apropiat, afectând și mai mult competitivitatea britanică, scrie ziarul britanic Independent.

Chemarea pentru acțiune și relații mai strânse cu UE

Criticii Brexit-ului cer acum guvernului să ia măsuri pentru a ameliora impactul Brexit-ului. Stella Creasy, președintele Mișcării Muncii pentru Europa, a declarat că următoarele 18 luni sunt cruciale pentru Regatul Unit. Ea a atras atenția asupra necesității de a rezolva rapid problema barierelor comerciale, birocrația de la frontieră și problemele legate de vizele pentru lucrători, toate acestea afectând afacerile britanice.

Creasy a subliniat că, deși este imposibil să se facă în așa fel încât „Brexit-ul să funcționeze” cât mai rapid, există voință politică pentru a repara unele dintre problemele create de el.

Resetare: speranța lui Keir Starmer

Premierul Keir Starmer s-a angajat să inițieze o resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului a subliniat că nu se intenționează o întoarcere la piața unică, uniunea vamală sau la libertatea de circulație.

În schimb, guvernul britanic intenționează să colaboreze pentru a îmbunătăți relațiile comerciale și investiționale cu UE, urmărind să elimine barierele comerciale inutile.

Brexitul și costurile asociate. Sume uimitoare plătite de Marea Britanie

Între timp, The Independent a dezvăluit că Marea Britanie a plătit deja aproximativ 23,8 miliarde de lire sterline către Bruxelles de la ieșirea din Uniunea Europeană. Această sumă face parte din obligațiile financiare restante, iar încă 6,4 miliarde de lire sterline urmează să fie achitate.

În campania dinaintea referendumului, susținătorii Brexitului au afirmat că economia britanică va prospera, însă costurile financiare directe și economice ridicate pun sub semnul întrebării aceste promisiuni.

Brexit-ul și argumentele susținătorilor lui

Cu toate că efectele negative ale Brexit-ului sunt tot mai vizibile, susținătorii plecării din UE afirmă că Marea Britanie înregistrează încă o creștere economică superioară altor țări europene.

Stuart Coster, fondatorul Mișcării pentru Democrație pro-Brexit, a menționat că economiile realizate în afara UE au adus beneficii importante la bugetul Trezoreriei britanice.

În plus, el a subliniat că independența Regatului Unit de Uniunea Europeană permite o flexibilitate mai mare în stabilirea unor politici comerciale individuale.

Provocări economice: competitivitatea Marii Britanii pe plan global

Economistul Molly Scott Cato, fost membru al Parlamentului European, a subliniat că economia Regatului Unit se află acum într-o situație dificilă în afara UE. Ea a atras atenția asupra dificultății Marii Britanii de a concura cu costurile de producție scăzute ale Chinei, subvențiile masive oferite de Legea americană de reducere a inflației și granițele deschise și fără fricțiuni ale Uniunii Europene. Aceste aspecte contribuie la poziția vulnerabilă a Regatului Unit pe piața internațională, crescând riscul de pierdere a competitivității în fața rivalilor globali.