Impactul măsurilor Trump asupra României. Dragoş Anastasiu: „Nu există, aproape, vreo mașină în lume care să nu aibă minimum o piesă de la noi”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Dragos-Anastasiu.jpg)
Cum vede Dragoş Anastasiu, consilier onorific pentru mediul de afaceri al preşedintelui interimar Ilie Bolojan, măsurile Administrației Trump de a majora taxele?
Impactul nostru va fi unul direct și unul indirect, spune Anastasiu, continuând: Personal, cred că este un fel de tactică de negociere care provine din faptul că America importă mult mai mult decât exportă. Acest lucru arată un deficit pe comerț.
Anunțul cu privire la majorarea taxelor pentru importurile din întreaga lume, făcut de Donald Trump, a venit ca o undă de șoc în toată lumea. Deja s-au înregistrat pierderi foarte mari, de nivelul miliardelor pentru companii, iar Bursa arată, de asemenea, pierderi rapide.
Despre impactul pe care îl vom resimți, în momentul în care aceste taxe intră în vigoare, atât la nivel european, cât și pe plan local, a explicat Dragoş Anastasiu, la B1TV.
Lucrurile nu par să fie foarte clare și par să fie ca un fel de bumerang aruncat de președintele Trump pentru ca Europa să negocieze. România face parte din Europa. Trebuie să avem o voce comună, Tratatul European ne impune așa ceva.
Impactul nostru va fi unul direct și unul indirect
Unul direct, în sensul în care exportăm către America ceva mai mult de două miliarde de euro, importăm mai puțin, deci avem un excedent, din acest punct de vedere.
Cu siguranță mărfurile noastre care ajung în America vor fi mai scumpe. Asta înseamnă că va fi cerere mai mică, deci va fi acest impact direct, dar avem și un impact indirect, pentru că, de exemplu, suntem destul de puternici în ceea ce privește industria de automotive, piese de schimb.
Taxele de 25% aplicate mașinilor și componentelor auto importate în SUA, care intrate în vigoare pe 3 aprilie 2025, vor avea un impact indirect asupra producătorilor români de componente auto, mai ales asupra celor care colaborează cu mari companii germane din sectorul auto.
Aproape că nu există vreo mașină în lume fără să nu aibă cel puțin o piesă din România și noi exportăm foarte mult, în special în Germania. Germania exportă mașinile finite către America și, iată, pe lanț, vom avea cu toții un impact.
Cât de mare va fi impactul, cum va trebui să reacționeze România prin intermediul Europei?
Lucrurile astea sunt în discuție în momentul de față și va trebui să vedem care va fi atitudinea finală a Statelor Unite, a precizat Anastasiu.
Personal, cred că este un fel de tactică de negociere care provine din faptul că America importă mult mai mult decât exportă, de aceea are un deficit pe comerț și ideea de bază este… de ce să avem acest deficit pe comerț? Măcar să fie la egalitate, dacă nu să aibă America un excedent, adică să exporte mai mult, asta în contextul în care președintele Trump consideră că toată producția poate fi făcută în America.