Implant cerebral care permite pacienților paralizați să folosească dispozitive digitale
Implantul de la compania New York Synchron permite pacienților paralizați să controleze dispozitivele digitale, să comunice mai simplu și să-și recapete autonomia.
Ziarul Le Point care transmite această informație relatează cazul lui Mark (64 de ani) afectat de maladia Charcot – scleroză laterală amiotrofică (SLA), o boală neurodegenerativă în urma căreia el nu mai poate folosi mâinile. Lui Mark îi este imposibil să efectueze acțiuni curente: să tasteze la laptop pentru a comunica, să foloseasă mouse-ul sau telefonul pentru a răspunde celor apropiați…
În ianuarie anul trecut, Neuralink, societate de cipuri cerebrale a lui Elon Musk, anunța montarea unui implant în creierul primului pacient. Produsul său, Telepathy, ”îți permite să controlezi telefonul sau computerul și, prin intermediul acestora, aproape orice dispozitiv, pur și simplu cu ajutorul gândirii”, explica atunci miliardarul pe rețeaua X. Primii beneficiari vor fi dintre cei care nu-și mai pot folosi membrele (…). Această declarație a rămas deocamdată promisiune, deoarece până acum nu s-a făcut nicio demonstrație. Într-un comunicat, chiar compania a anunțat că implantul său indică o scădere a eficacității.
Inteligența artificială în folosul creierului
Recent, Synchron, un strat-up din New York, tocmai a publicat o serie de videoclipuri edificatoare. Într-unul îl vedem pe Mark, pacientul cu brațele paralizate, în fața unui computer. Medicul său îi transmite lui Mark un mesaj prin computer, referitor la programarea unei consultații. Datorită unei platforme puse la punct de Synchron și ChatGPT, Mark nu a trebuit decât să-și folosească gândirea pentru a selecta și a trimite răspunsul său, fără a se mișca. Aici, inteligența artificială are misiunea de a anticipa răspusurile cu solicitări personalizate, iar lui Mark nu i-a rămas decât să selecteze, prin gândire, fără gesturi, voce sau instrumente de urmărire a ochilor.
Această platformă alimentată prin modele de IA generativă de la OpenAI oferă utilizatorilor posibilitatea de a trimite mesaje textuale mult mai eficient. Thomas Oxley, neurolog la Mount Sinai Health System și PDG Sychron, se referă la timpii de răspuns mult mai rapizi, la viteza conversației și la interacțiunea cu textul. De acest progres vor putea beneficia diferiți pacienți, inclusiv cei cu dizabilități motorii ale brațelor sau alte afecțiuni neurologice.
Start-up-ul a publicat recent un nou videoclip, în care îl vedem pe Mark, controlând Apple Vision Pro, o casă de realitate mixtă care, în mod normal, necesită folosirea mâinilor. De această dată, Mark reușește să joace Solitaire, selectând și mutând cărțile cu forța minții lui. Pur și simplu, Mark se gândește la acțiunea de a mișca mâinile așa cum ar proceda în realitate, dacă ar putea. Concentrându-și privirea asupra țintei sale, îl vedem și lansând seria „Presumed Innocent”, cu Jake Gyllenhaal, pe Apple Vision Pro, fără gest sau control vocal.
”Am fondat Synchron pentru a-i ajuta pe oameni să se reconecteze cu dispozitivele digitale prin gândire”, explică medicul-antreprenor. Spre deosebire de alte companii, implantul nostru nu necesită intervenție chirurgicală pe creier deschis. În loc să implanteze o interfață creier-mașină, prin perforarea craniului unei persoane, dispozitivul nostru folosește un stent care este direcționat corect către vasul de sânge din creier, la capătul unui cateter. Aceste tipuri de endoproteze sunt deja utilizate în mod obișnuit pentru a trata accidentele vasculare cerebrale”. »