Implanturi mamare. Mai poate o femeie să alăpteze?
Atunci când implanturile mamare sunt plasate în cadrul unei intervenții chirurgicale estetice, adică menite să îmbunătățească aspectul sânilor și nu să vindece o boală, alăptarea rămâne aproape întotdeauna posibilă, spun medicii.
Într-adevăr, glanda mamară rămâne intactă, iar protezele sunt introduse sub ele sau chiar sub mușchiul din spatele lor. Sânul rămâne pe deplin funcțional , iar producția de lapte și alăptarea nu sunt afectate.
Cu toate acestea, anumite operații estetice provoacă o pierdere a sensibilității la nivelul mamelonului care poate compromite alăptarea. Acest tip de efect advers este rar (aproximativ 2% din cazuri), dar trebuie cunoscut de către pacientă atunci când ia o decizie.
În plus, este important de știut că există diferite tehnici de chirurgie estetică, dintre care unele prezintă mai multe riscuri decât altele. Doctorul Radu Panțuru se referă în acest sens la poziționarea implantului, incizia chirurgicală și mărimea implantului.
Poziționarea implantului
Implanturile pot fi inserate sub mușchiul pectoral sau direct sub glanda mamară. Dacă implantul este plasat sub mușchiul pectoral, șansele de a putea alăpta sunt mai mari, deoarece implantul este mai puțin probabil să interfere cu glanda mamară.
Incizia chirurgicală
Inciziile făcute în jurul areolei pot afecta negativ alăptarea, deoarece acestea pot deteriora canalele de lapte sau nervii care stimulează producția de lapte.
Mărimea implantului
Implanturile de dimensiuni mari pot exercita presiune asupra glandelor mamare și pot afecta producția de lapte. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită și există numeroase cazuri în care mărimea implantului nu a avut un efect semnificativ asupra alăptării.
Medicii le recomandă femeilor ca, înainte de intervenție, să discute în detaliu toate aspectele cu chirurgul, să pună toate întrebările și să înțeleagă pe deplin riscurile și beneficiile.
O situație specială
În cazul protezelor mamare reconstructive, discuția despre posibilitatea de a alăpta este mult mai nuanțată.
Plasarea protezei mamare în cadrul unei intervenții chirurgicale reconstructive are loc, de obicei, în urma unui traumatism, a unei malformații mamare sau a unei amputații, care modifică aspectul sânului. Scopul intervenției este de a reda sânului un aspect normalizat, pentru a îmbunătăți încrederea de sine a pacientei.
Chirurgia reconstructivă a sânilor face parte din tratamentul cancerului de sân, care necesită îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni (mastectomie).
Alăptarea nu va mai fi posibilă cu sânul operat, ci doar cu cel asupra căruia nu s-a intervenit. În cazul mastectomiei duble, atunci când cancerul a afectat amble glande mamare, alăptarea nu va mai fi posibilă.
Atunci când intervenția chirurgicală reconstructivă are loc într-un alt context decât cancerul de sân , de exemplu, pentru a corecta o malformație a sânului (sân tuberos, mamelon inversat etc.), impacturile asupra alăptării sunt greu de măsurat și trebuie evaluate de la caz la caz.