Implementarea salariului minim european, în linie dreaptă. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie, legislația fiind adoptată deja, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu dă asigurări că legislația cu privire la salariului minim european a fost aprobată.
„Vedeţi că am intrat în procedura de implementare. O să explice doamna ministru foarte clar. Am dat şi ordonanţa”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu la Parlament.
Mecanismul propriu zis va începe să se pună în mișcare de la 1 iulie.
„Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate şi Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte şi cum, în funcţie de anumiţi parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a precizat Ciolacu.
Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre, inclusiv României, să implementeze un salariu minim european, care să permită un standard de viață decent pentru cetățeni. Astfel, veniturile cetățenilor români ar urma să se mărească într-un interval cuprins între 400 și 1.000 de lei.
UE a emis numai o serie de recomandări, nu se știe exact care va fi majorarea. Estimările ar fi că este vorba de un cuantum cuprins între câteva sute și până la 1.000 de lei. Pentru a îndeplini cerințele europene, salariul minim actual ar trebui să crească în 2024 cu cel puțin 400 de lei.
Obiectivele PSD
Introducerea salariului minim european constituie un pas important către alinierea veniturilor românilor cu cele ale cetățenilor din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei.
Ținta următoare, asumată prin programul de guvernare, este ca până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă să nu câștige mai puțin de 500 de euro net lunar.
Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024, după cum au declarat oficialii partidului. Această măsură vizează instituirea unui cadru pentru:
- un nivel corespunzător al salariilor minime legale cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
- promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
- îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.
Pentru garantarea creșterii nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România, PSD a precizat că are deja o echipă de experți care lucrează la definirea unui mecanism automat care să asigure creșterea salariului minim în România în fiecare an, într-o manieră predictibilă.