Importanța educației antreprenoriale în școli, dezbătută la inițiativa Asociației Naționale a Antreprenorilor
Mai mulţi antreprenori au participat astăzi la proiectul „Educaţi pentru viaţă”, organizat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA), cu scopul identificării de soluţii pentru modernizarea educaţiei.
Preşedintele ANAA, Cristina Chiriac, a subliniat că sistemul educaţional trebuie să se adapteze realităţilor pieţei muncii.
„Proiectul are drept scop conştientizarea şi dezvoltarea deprinderilor de a sprijini învăţarea centrată pe elev şi o cunoaştere sporită a nevoilor şi cerinţelor din sectoarele economice capabile să absoarbă forţa de muncă tânără, educată. Dorim să venim în sprjinul autorităţilor cu soluţii, aşa cum am făcut şi în cadrul proiectului <<Pactul pentru Muncă>>. Mediul de afaceri este conectat în permanenţă cu piaţa şi nevoile care apar. Ne propunem să identificăm aceste nevoi şi să găsim metode de abordare menite să creeze plus valoare.
Nu este uşor să schimbi cutume educaţionale, însă cred că trebuie să ne adaptăm realităţii pieţei muncii, cerinţelor din economie şi să fim pregătiţi pentru noua economie, iar pentru aceasta trebuie să ne adaptăm continuu, inclusiv din punct de vedere educaţional, pentru a nu ne afla în situaţia de a fi luaţi nepregătiţi. Dacă ne gândim la legătura strânsă dintre lipsa educaţiei şi lipsa de oportunităţi, scopul nostru devine acela de a ne asigura că tot mai mulţi tineri au o şansă mai bună să reuşească în viaţă, în timp ce tot mai mulţi antreprenori au şansa să lucreze cu personal calificat, pe măsura aşteptărilor”, a afirmat Cristina Chiriac, transmite Agerpres.
Asociaţia Naţională a Antreprenorilor arată că pandemia şi măsurile pentru combaterea răspândirii virusului au provocat în ultimul an perturbări semnificative în cadrul activităţilor de educaţie, formare şi mobilitate.
„Educaţia antreprenorială are un rol cheie în dezvoltarea capacităţii de inserţie profesională în rândul tinerilor. Proiectul ‘Educaţi pentru viaţă” a luat naştere în urma dezbaterilor cu mediul de afaceri prin care au fost identificate nevoile de pe piaţa muncii şi importanţa modernizării educaţiei, constatându-se o deplasare continuă de la termenul educaţie la cel de învăţare. Educaţia este efectuată şi în afara sistemului şcolar: familie, prieteni, comunicare de masă, etc., cu efecte mai adânci decât cele propuse în interiorul instituţiilor educative”, potrivit ANAA.
Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, membră a CONAF, este o organizaţie non-profit activă în mediul de afaceri românesc, care are ca misiune principală promovarea şi susţinerea la nivel naţional şi internaţional a antreprenoriatului, a activităţilor de educaţie, a dezvoltării personale şi profesionale.