Imunitatea rămâne mulți ani slăbită, chiar după renunțarea la fumat
Imunitatea fumătorului persistă să fie ”prăbușită” mulți ani după ce acesta a renunțat la acest viciu, avertizează un studiu publicat recent în revista Nature.
Concluzia acestui studiu aprofundează înțelegerea efectelor nocive ale fumatului asupra sănătății.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății țigara ucide aproximativ opt milioane de oameni anual, în întreaga lume.
Studiul se bazează pe eșantioane prelevate de la mii de persoane, selectate în peste zece ani, în cadrul unui proiect al Institutului Pasteur din Paris. Imunitatea participanților la studiu a fost periodic analizată prin diferite teste, în special teste de sânge.
Că sistemul imunitar al fumătorului este afectat nu este o noutate. Știm că fumatul afectează imunitatea înnăscută, prin agravarea răspunsurilor inflamatorii. Studiul confirmă acest lucru, menționând că acest efect dispare imediat după renunțarea la fumat.
Însă marea noutatea a acestui studiu nu același lucru este și pentru imunitatea dobândită. În cazul unor persoane, imunitatea dobândită persistă să fie afectată timp de mai mulți ani, chiar decenii, după renunțarea la fumat.
Din păcate, eșantioanele au fost reduse ca număr și reacțiile foarte diferite pentru a se putea preciza durata medie cât este afectată imunitatea dobândită.
Cercetătorii au mers mai departe și au explicat că AND-ul persoanelor rămâne același, dar expunerea la tutun afectează modul în care unele gene se exprimă practice.
Asta nu înseamnă că renunțarea la fumat nu ajută la nimic. Dimpotrivă, un alt studiu, publicat în NEJM Evidence, a ajuns la concluzia că ”după renunțarea la fumat, trebuie circa zece ani pentru a dobândi o speranță de viață comparabilă cu cea a unui nefumător”.