În Argeș, din codru se fură „ca-n codru”
În această dimineață, polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, au pus în executare 20 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Argeș, într-un dosar vizând tăieri ilegale de arbori.
Acțiunile au avut la sediul unui ocol silvic, la sediile unor operatori economici de profil, precum și la locuinţele unor persoane cercetate pentru săvârşirea unor infracțiuni de tăieri, furt și comercializare ilegală de arbori.
Cercetările sunt desfășurate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăieri fără drept de arbori și furt de material lemnos din fondul forestier național, abuz în serviciu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Din cercetări s-a stabilit că, din noiembrie 2023 și până în prezent, cu complicitatea unor lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic privat, mai multe persoane ar fi tăiat, fără respectarea regimului silvic, arbori din fondul forestier național, din localitatea Mihăești, pe care i-ar fi sustras și comercializat ilegal.
Totul a început după ce mai multe persoane au fost descoperite transportând lemne cu autoutilitarele. Transporturile nu erau însoțite de documentele prevăzute de lege. Mergând pe fir, polițiștii și procurorii au descoperit o întreagă rețea.
În urma acțiunilor desfășurate astăzi, 19 persoane au fost conduse la sediul poliției, deocamdată pentru audieri.
Acțiunile de percheziție domiciliară s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, al jandarmilor argeșeni, dar și al reprezentanților Biroului Județean Argeș al Gărzii Forestiere Ploiești.
Filmări realizate de Poliția Română în timpul operațiunii pot fi urmărite urmând link-ul PERCHEZIȚII LA PERSOANE CERCETATE PENTRU DELICTE SILVICE (youtube.com)
Întreaga operațiune s-a desfășurat în contextul în care proiectul noului Cod Silvic, aflat în dezbaterea Parlamentului, propune măsuri mai drastice pentru combaterea tăierilor ilegale din păduri. Inițiatorii proiectului cer pedepse mai grave pentru toți cei implicați în furtul de material lemnos și distrugerea suprafețelor forestiere.