În atenția DNA: Ministrul Economiei joacă alba-neagra cu hotărârile AGA de la Salrom
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, prin intermediul unui om de încredere din minister, joacă alba neagra cu hotărârile AGA de la Societatea Națională a Sării SA-SALROM doar ca să facă jocurile prietenul său, patronul unei terase de fițe, impus director general la această societate.
Uite privatizare, nu mai e privatizare!
Prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la Salrom nr. 15 din 21.11.2022, secretarul general adjunct al Ministerului Economiei, Cristi Sandu, este ales președinte al Consiliului de Administrație. Trebuie precizat că Ministerul Economiei deține 51% din Salrom, iar Fondul Proprietate 49%. Din această postură, înaltul funcționar al Ministerului Economiei, adică Cristi Sandu, modifică o hotărâre a AGA la câteva zile după ce a fost adoptată și ulterior adoptă o altă hătărâre încălcând grosolan o altă hotărâre adoptată anterior.
PUTEREA a semnalat faptul că Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SALROM, a aprobat prin Hotărârea nr. 1/04.01.2023, ”declanșarea procedurii de selecție a candidaților pentru ocuparea posturilor de membri în Consiliul de administrație al Societății Naționale a Sării S.A”.
Numai că, această hotărâre are o prevedere incredibilă: ”Ministerul Economiei va proceda la fundamentarea și promovarea unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de privatizare al Ministerului Economiei cu includerea cheltuielilor ocazionate de selectarea expertului independent” (vezi documentul în facsimil). Practic, prin intermediul acestei Hotărâri AGOA de la SALROM aflăm că Ministerul Economiei se va privatiza.
Incredibil, dar adevărat! Însă, surpriză! Pe site-ul Salrom, această hotărâre a fost modificată fără nicio explicație sau o altă hotărâre, adică a fost eliminată prevederea care stipula promovarea unui proiect de ”proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de privatizare al Ministerului Economiei” (vezi documentul în facsimil).
Contractul de închiriere prelungit încă un an…
Dar, jocul de a alba-neagra de la Salrom al ministrului Florin Spătaru cu hotărârile AGOA a continuat prin intermediul celor doi reprezentanți ai Ministerului Economiei, adică secretarul general Cristi Petcu și a secretarului AGA, Monica Teiș. Prin Hotărârea nr. 2/20.01.2023, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, cu unanimitate de voturi exprimate de cei doi acționari ai societății, aprobă prelungirea valabilității punctului de lucru/sediu secundar al SNS S.A., situat în București, Splaiul Unirii nr. 76, Corp A, et. 3-4-5 (nivel 4-5 integral, parțial nivel 6), sector 4, unde va funcționa sediul administrativ al societății pe întreaga perioada de valabilitate a contractului de închirere nr. 237/23.12.2019, respectiv pentru o perioadă de 12 luni, respectiv de la data de 11.02.2023 până la data de 10.02.2024. Este vorba de încheierea ”între Societatea Națională a Sării S.A. și SC Steilmann Vestico SRL, a actului adițional nr. 1 la contractul de închiriere spațiu într-o clădire de birouri, utilități și spații de parcare necesare funcționării sediului și administrativ, situat în București, Splaiul Unirii nr. 76, Corp A, et. 3-4-5 (nivel 4-5 integral și parțial nivel 6), sector 4, pe o perioadă de 12 luni” (vezi documentul în facsimil).
”Conducerea administrativă şi executivă de la Salrom trebuia să facă demersurile pentru un sediu propriu”
Numai că această hotărâre este oarecum ilegală pentru că deja exista o hotărâre prin care conducerea Salrom trebuia să aibă propriul sediu și nicidecum unul închiriat. Prin Hotărârea nr. 3/10.02.2020, Adunarea Generală Ordinară a Actionarilor, în unanimitatea voturilor exprimate de cei doi acționari, aprobă punctul de lucru/sediu secundar al SNS S.A. situat în București, Splaiul Unirii nr. 76, Corp A, et. 3-4-5 (nivel 4-5 integral, parțial nivel 6), sector 4, unde va funcționa sediul administrativ al Societății pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului de închiriere nr. 237/23.12.2019, respectiv pentru o perioadă de 3 ani de la data aprobării AGA.
Totodată, reprezentantul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în AGA, în baza Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 357/04.02.2020, menționează următoarele: – ”solicită conducerilor administrativă și executivă ale societății să întreprindă, de îndată, toate demersurile necesare în vederea asigurării unui sediu, proprietatea Societății, astfel încât, cel mai târziu la data încetării contractului de închiriere (10.02.2023), acesta să poată fi utilizat pentru desfășurarea activității Societății în bune condiții”și ”conducerea administrativă şi executivă poartă întreaga responsabilitate pentru încheierea contractului de închiriere în condiţii de eficienţă economică, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, astfel încât să nu se producă prejudicii pentru societate” (vezi documentul în facsimil).
Adică, până în 10 februarie 2023, Salrom trebuia să aibă un sediu propriu. Dar, conducerea Salrom impusă de ministrul Florin Spătaru, adică președintele CA, Cristi Sandu, și directorul general interimar Dan-Constantin Dobrea, n-au ținut cont de hotărârea din 2020 și, astfel, s-a prelungit închirierea pentru încă un an de zile a sediului actual.
Aranjamentul imobiliar din 2017 continuat în 2023
Povestea închirierii acestui sediu al Salrom a început în 2017, când fostul director general Dumitru Matei a renunțat la un sediu pe Calea Plevnei al Centrocoop-ului unde se plătea o chirie mai mică pentru a muta Salrom-ul în actualul sediu de pe Spaliul Independenței nr. 76 deținut de omul de afaceri Romeo Pomponiu. Pe data de 18.04.2017, Dumitru Matei și Romeo Pomponiu au încheiat contractul de închiriere nr.59/2017 pentru un spațiu de 1.108, 4 mp aflat la etajele 3 și 4 ale unui imobil amplasat pe Splaiul Independenței nr. 76. Dar, surpriză! Durata contractului de închiriere este de trei luni, între 24.04 și 11.07.2017, iar chiria este 14.409,2 euro/ lună, adică mai mare cu peste 4.000 de euro decât la Centrocoop, deși spațiul închiriat este mai mic, și numai 10 locuri de parcare.
Practic, atunci directorul general Dumitru Matei a renunțat la un spațiu unde se plătea o chirie lunară de 10.148 de euro și exista oferta pentru o chirie mai mică – 9.513 euro, pentru un spațiu mai mic, dar cu o chirie mult mai mare – 14.409,2 euro.
Aranjamentul de atunci ”țesut” de fostul director Dumitru Matei este acum dus mai departe de actualul director general interimar al Salrom, Dan Constantin Dobrea, patronul unei terase de fițe din Galați, prieten cu ministrul Economiei, FlorinSpătaru.