În Bărăgan, arenda a ajuns să fie cât era altădată producția – Nicolae Sitaru, Forumul APPR
În România, contractele de arendă vor trebui să fie încheiate de acum încolo pe minimum 7 ani, potrivit unei legi aprobate de Camera Deputaților și trimisă la promulgare. Rezonabil, spun fermierii, care ar fi vrut chiar și 10 ani, pentru a putea să facă o agricultură predictibilă.
“Am fost întotdeauna susținătorii unui contract pe o durată cât mai lungă ca să putem face din agricultura României o agricultură predictibilă. Alte păreri sunt că noi vrem să punem mâna să stăpânim pământul proprietarilor. …(…) să se înțeleagă că ei au preț de la cei care pot plăti un preț bun și dacă poți plăti un preț bun, înseamnă că ești eficient și faci agricultură cum trebuie”, susține Nicolae Sitaru, președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR). El a precizat că pentru a realiza investiții, cei care muncesc terenul au nevoie de un contract de arendă pe un termen lung, mai ales că și nivelul arendei a crescut, în unele zone, spectaculos.
“Nu poți să investești într-un sistem de irigații sau într-un sistem de mașini performante pe termen lung, dacă tu ai contract de arendă în fiecare an sau la 2 ani. 7 ani este rezonabil, noi am fi vrut 10 ani, dar să știți că spre deosebire de statul român care a rămas captiv în niște contracte bine făcute, fermierii care au contracte cu oameni din sate sau oriunde au ei pământul respectiv, au știut mereu să pună presiune pe fermier și să crească prețul arendei, motiv pentru care am ajuns cu prețul arendei într-o zonă europeană, aș zice eu, un preț mediu brut în Bărăgan se apropie probabil de 1.400-1.500 kg. Altădată, aceasta era producția de grâu. Nu este puțin, pentru că în prețul acesta trebuie să îți rămână și ție, cel care lucrezi pământul ceva”, a mai precizat Sitaru.
La rândul lui Theodor Ichim, vicepreședintele Forumului Fermierilor, spune că orice investiție realizată pe terenul respectiv îi crește valoarea.
“Plus că investițiile în infrastructura de irigații nu fac decât să crească valoarea terenului pe care proprietarul îl deține. Practic, creștem valoarea proprietății lor, exploatăm, amortizăm și terenul acela rămâne cu o plusvaloare, un alt potențial. Dacă nu produce nimic, nu valorează nimic”, a precizat Ichim.
Legea arendei, trimisă la promulgare
Contractele de arendă vor trebui să fie încheiate pe minimum 7 ani, potrivit unui proiect de lege aprobat de Camera Deputaților și trimis spre promulgare.
Deputații au adoptat, marți, proiectul de lege pentru modificarea legii 287/2009 privind Codul civil, în sensul instituirii unei durate minime obligatorii a arendării. Aceasta a fost stabilită în final la 7 ani, după ce de-a lungul timpului a mai fost vehiculată și stabilirea unei perioade de cel puțin 10 ani.
„Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, arată un amendament admis la raportul favorabil al Comisiei la articolul 1837 – „Durata arendării”.
Legea vizează contractele care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a legii, iar cele anterioare în curs de derulare rămân valabile până la încetarea lor.
Forma actuală a legii prevede că arendarea este făcută pe durată nedeterminată.