În barca cărui partid a sărit Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente
Cariera profesională și politică a președintelului Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a fost strâns legată de PSD, dar de ceva timp a sărit în barca altui partid.
La sfârșitul lunii martie 2023, PSD a impus, după un scandal de pomină cu PNL, prin votul Parlamentului, numirea lui Toni Greblă pentru președinția Autorității Electorale Permanente, pentru un mandat de 8 ani. Dar, surprinzător, înainte de alegerile locale și parlamentare din 9 iunie 2024, Toni Greblă a sărit, fără mare tam-tam, din barca PSD în cea a Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) condus de Dan „Felix” Voiculescu.
De ce? Poate și pentru serviciile făcute unui greu al PUSL în perioada când era prefectul Capitalei. Să fie doar o simplă coincidență că auditorii Curții de Conturi a României au ajuns, recent, la concluzia că președintele AEP, Toni Greblă, și-a majorat salariul în mod ilegal, făcând o eroare de calcul?
De asemenea, autoritatea fiscală a concluzionat și faptul că Greblă a calculat greșit și suma pe care trebuie să o dea înapoi statului. Anterior efectuării auditului, Toni Greblă a declarat că va urma să dea înapoi statului banii pe care i-ar fi încasat ilegal, și anume o sumă netă de 70.132 de lei. Cu toate acestea, potrivit calculelor Curții de Conturi, președintele AEP va trebui de fapt să achite înapoi 118.830 de lei, dat fiind faptul că și aceste calcule au fost eronate.
Cine este Toni Greblă
Toni Greblă a fost deputat și senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă, președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat și prefect al Capitalei. În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni).
Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA. În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitiv.