Pastilele anti-îmbătrânire vor apărea pe piață în câțiva ani. Ce efecte vor avea?
În următorii cinci ani, pe piață ar putea să apară pastilele capabile să inverseze efectele îmbătrânirii, după cum susțin experții. Cercetările în sume considerabile sunt susținute din fonduri alocate, în special, de miliardari din Silicon Valley.
Ultimul pe listă este Sam Altman, care a finanțat, luna trecută, start-up-ul biotehnologic Retro BioScience cu 180 de milioane de dolari.
De asemenea, Jeff Bezos de la Amazon ar fi investit 3 miliarde de dolari în Altos Labs, un startup ale cărui cercetări au ca obiectiv prelungirea vieții. Nu în ultimul rând, cofondatorul PayPal, Peter Thiel, a investit în Fundația Methuselah, care își propune ca „90 de ani să devină noii 50 de ani”, arată AlephNews.
Andrew Steele, autorul cărții „Ageless: Noua știință de a îmbătrâni fără a îmbătrâni”, este convins că în următorii cinci ani ar putea apărea pe piață pastile anti-îmbătrânire.
Acesta este de părere că medicamente precum metforminul, care este folosit în cazul persoanelor cu diabet, ar putea să fi utilizat și pentru tratamente anti-îmbătrânire.
„În cazul acestor miliardari, sunt sigur că unii dintre ei fac acest lucru doar pentru câștig personal – au toți acești bani și este imposibil să-i cheltuiască într-o singură viață de om.
Dar… dacă ești un investitor isteț, poți vedea că medicamentele anti-îmbătrânire reprezintă o oportunitate de afaceri uriașă, deoarece piața potențială este reprezentată de fiecare om în parte. Cred că va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor – și, ca om de afaceri avizat, vrei să fii în fruntea acestei revoluții”, a precizat Steele.
Aproximativ 100.000 de persoane mor zilnic din cauza bolilor legate de vârstă, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru persoanele în vârstă există riscul de a suferi de multe boli mortale, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă și cancer.
Ce au arătat testele pe şoareci
Rezultatele testelor efectuate pe șoareci par destul de promițătoare. Administrarea acestor medicamente au făcut ca animalele în vârstă să devină brusc vioaie și sănătoase. „Multe dintre aceste medicamente sunt medicamente pe care deja le înțelegem și le folosim în diferite scopuri, astfel încât nu trebuie să dezvoltăm noi medicamente”, a mai afirmat Steele.
Un exemplu de tratament senolitic este combinația dintre datasinib, utilizat pentru chimioterapie, și quercetină, o moleculă care se găsește în fructe și legume. Folosite împreună, ele ajută la eliminarea celulelor responsabile de multe dintre problemele asociate cu îmbătrânirea.
De asemenea, metformina s-a dovedit să aibă un efect promițător privind prelungirea duratei de viață.
„Acest lucru este foarte aproape de concretizare. Și aș fi șocat dacă în cinci ani nu vom avea niște senolitice în farmacii. Probabil că nu vor fi pentru îmbătrânire la început. Va fi pentru o boală specifică – și poate că în 10 ani, îl vom folosi pentru îmbătrânire”, susține Steele.