În cazul lui Florin Piersic, medicii vorbesc despre stafilococ, septicemie de la ”probabil o branulă”
Medicii vobesc în prezent despre stafilococ, septicemie și ca probabilă sursă a infecției o perfuzie sau o branulă, în cazul lui Florin Piersic, internat în prezent la Institutul ”Matei Balș”.
Directorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” s-a referit la un stafilococ despre care spune că, în general, poate fi ”cuminte” . Adică, sensibil la toate antibioticele, cu care unii dintre noi chiar pot conviețui. Ceea ce nu se poate spune în cazul altor persoane cu sistemul imunitar slăbit, de exemplu.
Important este acum, subliniază medicul, ”răsunetul” pe care o are această infecție la nivelul întregului organism.
În acest sens, doctorul Adrian Marinescu a spus că, în prezent, o echipă multidisciplinară procedează la evaluarea pacientului Florin Piersic.
El nu a exclus, evident, în urma evaluării, efectuarea unei noi intervenții chirurgicale.
De asemenea, medicul Adrian Marinescu a repetat că Florin Piersic este în prezent într-o stare stabilă.
Directorul Horia Roșianu, de la Institutul Inimii din Cluj Napoca, a declarat, miercuri, că situația din punct de vedere medical a actorului era ”a unui pacient cu septicemie”.
”Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a explicat dr. Horia Roşianu.
”Probabil, o pefuzie, o branulă”
În legătură cu sursa agentului patogen care ar fi la originea acestei infecții, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj, conf. dr. Adrian Molnar a precizat: ”Am fost contactat de managerul Spitalului Militar din Cluj, în urmă cu 7 zile, când mi s-a spus despre boala dânsului și despre faptul că infecția de la genunchi s-ar fi extins la nivelul inimii. Am fost rugați să îi facem o evaluare. Dânsul a ajuns la Spitalul Militar Cluj în urma unei infecții pe care a contactat-o de la, probabil, o perfuzie, o branulă care i-a fost pusă cu câteva zile înainte. Totul este probabil, pentru că nu se știe exact punctul de plecare”.