În ce context a ajuns Nicolae Ciucă în Afganistan. Dialogul dintre Ion Iliescu și șeful Statului-Major
Aflat sub comanda locotenentului-colonel, pe atunci, Nicolae Ciucă, în anul 2004, în Irak, Lucian Florea a dezvăluit, exclusiv pentru PUTEREA, detalii despre momentul zero al intrării României în NATO. Aflați cum a venit propunerea de la americani, ce condiții au fost puse și cine a fost propus să conducă din partea României operațiunile militare.
„Contextul despre participarea României cu trupe în Afganistan (batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a fost prima structură din Armata Română participantă în teatrul de operații din Afganistan, apoi alta în 2001) a fost următorul: în 2001, șeful Statului-Major, generalul Mihail Popescu, a primit o solicitare de la Bruxelles în care se menționează că România are garantată intrarea în NATO dacă trimite un batalion de infanterie în Afganistan”.
Lucian Florea dezvăluie dialogul dintre președintele Ion Iliescu și generalul Mihail Popescu.
„Domnul general Mihail Popescu l-a informat pe ministrul Apărării de atunci, Ioan Mircea Pașcu, iar a doua zi, aceștia au fost la Otopeni pentru a-l aștepta pe președintele de atunci al României, Ion Iliescu, și l-au informat despre această propunere. Ion Iliescu a întrebat dacă suntem noi în stare de așa ceva, iar reacția generalului Mihail Popescu a fost: „Suntem, domnule președinte, avem Batalionul 26 infanterie, la Craiova, comandat de Nicolae Ciucă”.
„Atunci, faceți demersurile necesare”, a răspuns președintele Iliescu.
Lucian Florea îl cunoaște pe Nicolae Ciucă de aproape 30 de ani.
„În anul 1996, participam la prima misiune internațională a Batalionului 26 Infanterie, Neagoe Basarab, în Angola, în cadrul misiunii ONU, UNAVEM III. Făcând parte din structura logistică, pe lângă responsabilitățile privind asigurarea suportului logistic (asigurat de firma ESKO, cu sediul în Africa de Sud) a fost înființată și o școală românească în localitatea Lubango, unde copiii angolezi primeau educație și hrană. Atunci, în 1996, la Lubango, cunoșteam un ofițer român, observator al României din partea ONU, pe căpitanul Nicolae Ionel Ciucă”, a scris în urmă cu un an, pe Facebook, juristul Lucian Florea.
Peste ani, Nicolae Ciucă a primit din partea SUA cea mai înaltă distincție militară care se acordă unui militar străin: Legiunea de Merit, această distincție mai având-o doar regele Mihai I al României.
„Deci Nicolae Ciucă a fost deschizător de drumuri în teatrul de operații, de aceea i se spune «Generalul deșertului». A fost participant, zi de zi, la misiuni”, își amintește colegul său de front.
Din iunie 2002 până în ianuarie 2003, Nicolae Ciucă a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan. În 2003, a fost conducător/director al exerciţiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF.
De altfel, odată cu promovarea cărții sale „În slujba țării”, Nicolae Ciucă a declarat: „Pe tot parcursul carierei mele militare, am fost mândru de camarazii mei, alături de care m-am instruit şi am luptat. Am fost permanent printre ei, la bine şi la greu. Sunt convins că cei care sunt cu adevărat interesaţi vor afla adevărul despre modul exemplar în care s-au purtat militarii români în misiunile executate în teatrele de operaţii externe. Mărturie stau mesajele celor cu care am fost acolo, în noaptea de 14/15 mai 2004.