În ce scop? Explicațiile Administrației Prezidențiale cu privire la vizita președintelui Iohannis în Egipt
Președintele României, Klaus Iohannis se află, în plină criză guvernamentală, într-o vizită diplomatică în Egipt, stat condus de Abdel Fattah El-Sisi.
Vizita de miercuri a președintelui Klaus Iohannis în statul nord-african vine ca răspuns la întrevederea de la București, de acum mai mult de doi ani, a celor doi președinți de stat. Atunci, președintele României l-a primit cu onoruri militare pe Abdel Fattah El-Sisi. Acesta este considerat de mai multe organizații pentru protecția drepturilor omului, printre care și Human Rights Watch (HRW), „un dictator”.
Reprezentanții Administrației Prezidențiale au precizat că România respectă politica europeană de apropiere și relații deschise față de președintele Egiptului. Statul african a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. „Abordarea României față de Egipt se înscrie în abordarea Uniunii Europene de deschidere față de această țară, cu care Uniunea Europeană întreține un dialog pragmatic. Este de menționat totodată că primul Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe a avut loc în Egipt, la Sharm El-Sheikh, în perioada 24-25 februarie 2019”, se arată în răspunsul acordat Radio Europa Liberă de către Administrația Prezidențială.
Egiptul a devenit principala piață de desfacere din Africa și Orientul Mijlociu a produselor românești
„Președintele Abdel Fattah El-Sisi promovează o politică externă stabilă într-o regiune deosebit de complexă. Una dintre preocupările majore ale autorităților egiptene, în plan intern, este reprezentată de abordarea urgentă, sistematică și cât mai eficientă a problemelor generate de creșterea demografică deosebită, dar și a redresării economice a țării, în contextul în care economia egipteană parcurge un proces de tranziție”, mai precizează reprezentanții Administrației Prezidențiale în legătură cu vizitele între Iohannis și al-Sisi.
Dacă nu știați, din anul 2018 Egiptul a devenit principala piață de desfacere din Africa și Orientul Mijlociu a produselor românești și principalul partener comercial al României, valoarea schimburilor comerciale fiind de 918,15 milioane USD, dintre care exporturi în valoare de 797 milioane USD și importuri în valoare de 121,15 milioane USD.
În contextul aniversării în 2021 a 115 ani de relații diplomatice
Întrevederea „se desfășoară în cadrul dialogului bilateral foarte bun din ultimii ani, precum și în contextul aniversării în 2021 a 115 ani de relații diplomatice dintre România și Republica Arabă Egipt”, au anunțat reprezentanții administrației de la Palatul Cotroceni.
În cadrul vizitei de stat în Republica Arabă Egipt, președintele României va avea întrevederi cu mai mulți șefi de instituții din Egipt, printre care cei ai Senatului și Camerei Reprezentanților. Din punct de vedere politic, generalul Abdel Fattah El-Sisi a venit la putere după o lovitură militară, în 2013. Ulterior, a fost ales președinte în 2014 și 2018. Acum doi ani a modificat legile pentru a putea rămâne cel puțin până în 2030 în fruntea statului.
Pe 19 iunie 2019, președintele Egiptului, era primit cu onoruri militare la Cotroceni. La acel moment, Administrația Prezidențială a precizat: „Vizita oficială în România a Președintelui Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah El-Sisi, în perioada 18-20 iunie 2019, a avut loc ca urmare a invitației Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresată omologului egiptean”.
În 2019 era scandal
Tot în 2019, reprezentanții de la Cotroceni au mai punctat că „vizita a avut loc în contextul în care România exercita Președinția Consiliului UE, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, președinție deținută până în februarie 2020, existând un crescut potențial de cooperare multilaterală pe acest palier”.
În 2019, Abdel Fattah al-Sisi era implicat în cel mai mare scandal al regimului său. Adversarul său, fostul președinte Mohamed Morsi (primul președinte al Egiptului ales democratic, în anul 2012), murise cu două zile înainte de vizita lui al-Sisi în București. Morsi a decedat, oficial, în urma unui atac de cord în celula „din sticlă” în care era ținut la procesul în care este acuzat că ar fi susținut organizația Hamas. Cauza „leșinului” ar fi fost, conform familiei lui Mohamed Morsi, tortura la care a fost supus acesta.