În ce țări clasa de mijloc plătește cele mai multe taxe
În numeroase țări din OECD, clasa de mijloc se confruntă cu o scădere semnificativă a capacității de economisire. Printre motive se numără creșterea sarcinii fiscale și dar și a costurilor de trai în creștere.
Astfel, în Marea Britanie, chiar și cu venituri anuale de până la 60.000 de lire sterline (70.180 de euro), clasa de mijloc se confruntă cu dificultăți economice persistente.
Ce este clasa de mijloc?
Clasa de mijloc se referă la familiile cu un venit cuprins între 75% și 200% din venitul mediu național. Aceasta este împărțită în trei subcategorii:
- Clasa de mijloc inferioară: Venituri între 75% și 100% din venitul mediu național.
- Clasa de mijloc: venit între 100% și 150% din venitul mediu național.
- Clasa de mijloc superioară: Venituri între 150% și 200% din venitul mediu național.
Studiul realizat de ForumEuronews Business s-a concetrat și asupra venitului disponibil al gospodăriei, care face referire la sumele de care dispun familiile pentru cheltuieli și economii.
Fruntașă în acest clasament este Luxembourg, care a avut cel mai mare venit disponibil, acesta variind între 30.618 și 81.649 de euro. Bulgaria, în schimb, se află în coada clasamentului, înregistrând un venit disponibil al clasei de mijloc a variat cuprins între 2.908 și 7.755 de euro.
Și în ceea ce privește puterea de cumpărare, Luxembourg este fruntașă. Aceasta este urmată de Austria și Germania, care s-au bucurat şi ele de o putere de cumpărare cu aproximativ 40% mai mare decât media UE. Pe de altă parte Franța, Irlanda, Italia și Regatul Unit, au o putere de cumpărare apropiată de media UE.
În coada clasamentului se află Bulgaria și România, care au avut cele mai mici venituri medii ale gospodăriilor din UE, cu puțin peste 50% din media europeană.