În ciuda ploilor, veștile sunt proaste pentru grâu. În schimb, porumbul o duce bine!
În ciuda ploilor care au căzut în ultima perioadă, specialiștii nu au vești foarte bune pentru agricultori. Dacă porumbul va beneficia de umiditate, în schimb culturile de grâu sunt, în continuare, afectate de seceta pedologică, spun specialiștii ANM.
Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei. La porumb, aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 centimetri se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 10 – 16 mai.
„Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul şi estul Munteniei, centrul, estul şi sud-vestul Dobrogei, estul Moldovei, izolat nordul şi sudul Olteniei. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi sudul Transilvaniei.
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local în estul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul Olteniei, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului, se vor menţine deficite moderate de umiditate în sol”, spune ANM.
Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.
La floarea-soarelui vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării. În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).
În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).
În majoritatea livezilor, la sâmburoase va avea loc creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de cireş, se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului.
Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.
În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Specialiştii recomandă în această perioadă următoarele: administrarea îngrăşămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la speciile de primăvară semănate în epoca optimă; efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi; aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomicole şi viticole; continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.
Potrivit prognozei de specialitate, în această perioadă, va predomina un regim termic al aerului în general normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 11 – 18 grade, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8 şi 19 grade, apropiată de normele climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 14 – 24 grade, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între 2 – 14 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale.
Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.