În contextul războiului din Ucraina, MApN extinde poligoanele de la Smârdan, Babadag și Cincu
Activitatea militarilor români și a celor 5.000 de militari din Franţa, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania şi SUA, dislocați în România în contextul războiului din Ucraina, impune extinderea poligoanelor de instruire pentru luptă.
La primăriile comunelor gălățene Smârdan, Schela, Cuza-Vodă, Slobozia și Pechea, situate în vecinătatea Centrului de Instruire pentru Luptă de la Smârdan, au fost primite notificări de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru identificarea posibilităților de extindere a poligonului și identificarea proprietarilor.
„Ni s-a adus la cunoștință că se dorește extinderea Poligonul Smârdan. A fost doar o informare, deocamdată. Din acea schiță rezultă deja o suprafață de teren”, a declarat primarul comunei Schela, Maricel Petrea.
Extinderea Poligonului Smârdan nu va presupune scoaterea terenurilor din circuitul agricol, fermierii din zonă putând să efectueze în continuare lucrările agricole, cu excepția perioadelor în care pe poligon sunt efectuate exerciții militare cu trageri cu muniție de război.
„Suprafeţele de teren arabil care vor face obiectul exproprierii în interes public vor putea fi exploatate cu titlu gratuit de cetăţenii de pe raza localităţilor respective pentru activităţi agricole sau de păşunat, în aceleaşi condiţii în care sunt utilizate şi în prezent terenurile agricole de pe raza poligoanelor de tragere ale MApN, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, se spune într-o informare de presă a MApN.
Dar agricultorii din zonă sunt nemulțumiți, deoarece programul unor exerciții de trageri se poate suprapune cu perioadele importante din calendarul activităților agricole, când trebuie să își efectueze lucrările agricole fără niciun fel de restricții.
Războiul din Ucraina a impus dislocarea în România a peste 5.000 de militari din statele NATO
Potrivit MApN, sunt analizate unele măsuri de extindere a unora din centrele de instruire pentru luptă, în contextul regional de securitate generat de declanşarea războiului de agresiune de către Rusia împotriva Ucrainei.
„În contextul regional de securitate generat de declanşarea războiului de agresiune de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, NATO a intensificat eforturile de întărire şi securizare a flancului estic al Alianţei, activând planurile graduale de răspuns pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni împotriva ţărilor aliate şi dislocând importante efective şi tehnică militară în ţările aliate din regiune.
În prezent, în România sunt dislocaţi aproximativ 5.000 de militari aliaţi, din Franţa, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania şi SUA, care completează şi întăresc eforturile naţionale de consolidare a capacităţii de apărare.
Numărul actual şi perspectivele de creştere a efectivelor aliate dislocate în România, frecvenţa ridicată a activităţilor de pregătire şi instruire a forţelor Armatei României, planificate pentru anii următori în cadru naţional, bilateral şi multinaţional, alături de forţe ale statelor aliate şi partenere, precum şi intrarea în dotare a unor noi categorii de echipamente şi tehnică militară au determinat nevoia de a dezvolta substanţial infrastructura de antrenament şi pregătire administrată în prezent de Ministerul Apărării Naţionale”, se spune într-o informare a MapN.
Din mai multe variante, a fost identificată extinderea poligoanelor de la Cincu, Babadag și Smârdan
Statul Major al Apărării desfăşoară un proces de analiză a opţiunilor de extindere şi modernizare graduală, până în anul 2040, a unor poligoane aflate în administrarea Forţelor Terestre, care să permită mărirea capacităţii de instruire, antrenare şi certificare a structurilor militare şi executarea tragerilor reale cu tehnica nouă intrată în dotare sau care urmează să fie achiziţionată prin programele de înzestrare, cu caracteristici superioare faţă de tehnica aflată în prezent în dotare.
„Până la acest moment au fost analizate mai multe opţiuni, dar au fost identificate posibilităţi de extindere doar în cazul a trei poligoane, Cincu, Babadag şi Smârdan.
Autorităţile locale de pe raza cărora se află celelalte poligoane analizate, au fost înştiinţate cu privire la faptul că obiectivele militare în discuţie nu fac, la acest moment, obiectul extinderii sau modernizării.
În situaţia în care vor fi identificate nevoi de modernizare şi extindere şi pentru alte poligoane, în afara celor trei menţionate mai sus, MApN va informa cu celeritate părţile interesate şi va demara procedurile necesare cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare” au mai precizat reprezentanții MApN.
Centrul de Instruire pentru Luptă „Smârdan”,un poligon de 10.000 de hectare, modernizat la standarde NATO
Centrul de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, situat în comuna Smârdan, la 15 km de Galați, are o suprafaţă de peste 10.000 de hectare. Poligonul a fost înființat în 1951, fiind utilizat de Armata Română pentru exerciții militare.
Recent, Centrul de instrucție „Smârdan”a fost modernizat și adus la cele mai noi standarde NATO, în baza unor investiții în valoare de peste 6 milioane de euro, aprobate de Guvern în decembrie 2019.
Poligonul de la Smârdan este omologat pentru exerciţii complexe ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi tragerilor aviaţiei.
La această bază militară poate fi asigurată cazarea pentru sute de militari. În ultimii ani, la Poligonul „Smârdan” au fost desfășurate exerciţii militare multinaţionale NATO de foarte mare amploare, la care au participat aproape toate armatele statelor care fac parte din alianța nord-atlantică.