În culisele trupei de teatru Okaua

Publicat: 12 mai 2024, 15:00, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
În culisele trupei de teatru Okaua
Fotovideo Florina Dumitrache

Ce se întâmplă într-o trupă de teatru de adolescenți, în culisele acesteia, am aflat de la Ionuț Popescu, Compania de Teatru OKaua. Trupă sau familie de teatru? Aflăm din Dialogurile Puterii.

Pentru că părinții sunt tentați să le ocupe timpul în mod serios propriilor copii, ne-am interesat ce se poate întâmpla într-o echipă de teatru. Cât contează talentul, cât se muncește, care sunt așteptările, dacă aplauzele vin repede, dacă teatrul românesc mai are talente sunt teme la care a răspuns Ionuț Popescu.

Ionuț Popescu, actor, mentor, liderul Companiei de Teatru Okaua, ne-a spus: ”Înainte intrăm într-un proces de pregătire, de cunoaștere, de autocunoaștere, așa cum se întâmplă și la UNATC. Da, în primul an, primul an de cunoaștere, nu joci. Personajul ești tu. În situația dată, cum se spune, ți se creează anumite situații și tu reacționezi ca tine, nu? Așa se întâmplă și la noi. Pe urmă, tânărul trebuie să aibă parte de un flash, un fulger care să-i atragă atenția că se află pe un teritoriu interesant, în care se pot întâmpla fel de fel de lucruri. Și pe urmă să pornești încet-încet procesul de formare. Adică trebuie de la început să-l atragi cu ceva și pe urmă să aștepți ca el să capete încredere și să-și urmeze pașii pe care trebuie să-i urmeze.

Chiar și într-o trupă de teatru, ei nu au răbdare, dar pot fi determinați să privească într-o anumită direcție, să se concentreze într-o anumită direcție, să devină interesați de un anumit detaliu. Pot fi convinși. Adică știți cum? Atunci de ce vin oamenii la teatru? În ultima vreme s-a înregistrat un aflux de spectatori la toate teatrele, pentru că s-a lansat o modă. Adică, dacă devine ceva, ăla devine o modă.  Și tinerii se conformează repede, adoptă moda, imediat.”

Dar în condițiile acestea, un tânăr talentat care este și absolvent de U.N.A.T.C. are aceleași șanse, să zicem, cu unul care vine și dă o probă la un casting pentru un serial sau pentru un film. Un actor cu studii sau unul fără de școală?

Depinde care e opțiunea regizorului, e opțiunea producătorului, a echipei de producție, răspunde Ionuț Popescu. Deci cei care gândesc acest proiect își propun ceva anume. De exemplu, să facem un film cu oameni din.  pușcărie, din închisori, da, infractori și să fie totul cât mai autentic, cât mai neaoș, cât mai credibil. Și atunci optează pentru actori din închisori, condamnați, infractori adevărați sau autentici.”

Continuarea dialogului despre actori și teatru, de la ora 19.00, la Dialogurile Puterii cu Ionuț Popescu, Compania de Teatru Okaua.