În curând, o probă de salivă ar fi suficientă pentru depistarea cancerului
Cu numai un eșantion de salivă sau de sânge, cercetătorii de la Universitatea Goteborg susțin că vor putea depista cancerul în faze incipiente.
Autorul principal al studiului spune că testele clinice cu eșantione de salivă sau de sânge vor demara în următorii 4-5 ani.
Adesea, diagnosticul de cancer este unul dificil și întârziat, ceea ce face ca tratamentul să fie temporizat. Pornind de la aceste aspecte cercetătorii de la Universitatea Goteborg au fost intersați să găsească o soluție pentru detectarea mai rapidă a bolii. Soluția cercetătorilor sudezi se bazează pe modul eficace de interpretare a modificărilor unor molecule în cadrul glicanilor.
Se știe de mai mult timp că modificările în structura glicanilor pot să indice o inflamație sau o boală în corp, precizează site-ul ScitTechDaily. În prezent, cercetătorii suedezi au dezvoltat un mod de a distinge diferitele tipuri de modificări structurale.
Noi am analizat datele aparținând unui număr de aproximativ 220 de pacienți afectați de 11 cancere diagnosticate și am identificat diferențele în substructura glicanului, în funcție de tipul de cancer. Aplicând noua noastră metodă, îmbunătățită prin inteligența artificială, a făcut posibilă identificarea acestor conexiuni, subliniază Daniel Bojar, specialist în bioinformatică, în cadrul Universității Goteborg, autorul principal al studiului publicat în revista Cell.
Cu ajutorul unei spectrometrii de masă, echipa dorește să analizeze eșantioanele legate de unele forme de cancere, printre care cel pulmonar.
Astfel, ar fi posibilă detectarea mai rapidă a bolii și îmbunătățirea șanselor de vindecare.
”Dorim să devoltăm o metodă analitică fiabilă și rapidă pentru detectarea cancerului, dar și tipul de cancer, cu ajutorul unui eșantion de sânge sau de salivă. Cred că vom putea realiza teste clinice pe eșantioane umane în următorii 4-5 ani”, precizează Daniel Bojar.