În curând, un tratament pentru dependența de canabis

Publicat: 06 iun. 2024, 06:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, un tratament pentru dependența de canabis
canabis tratament dependență

Sunt abia la început, dar sunt promițătoare studiile referitoare la tratamentul pentru  dependența specifică de canabis.

De subliniat că în prezent nu există un tratament pentru dependența de canabis.

Profesorul Pier-Vincenzo Piazza, psihiatru, neurobiolog și câștigător al Grand Prix-ului Inserm, lucrează de mai bine de zece ani la un medicament care să permită tratarea dependenței de canabis.

Iată ce spune profesorul Pier-Vincenzo Piazza despre acest medicament numit AEF0117, potrivit ”20 Minutes”.

Medicamentul este sub forma de capsulă, administrată o data pe zi.

Pentru a concepe acest medicament, echipa profesorului Piazza a fost interesată de un receptor special al creierului, CB1. Principiul activ al canabisului provoacă hiperactivarea acestui receptor responsabil de efectele de adicție. Or, medicamentul vizează inhibarea semnalizării CB1.  Totuși, nu este chiar atât de simplu.

Vechii inhibitori încercau să blocheze întreaga activitate a receptorului CB1, inclusiv funcțiile ncesare bunei funcționări a organismului. Dar aceasta a fost asociată cu apariția unor efecte secundare majore, cum sunt depresia și anxietate, ceea ce a împidicat continuarea testelor clinice.

Noua clasă de medicamente, numită inhibitori specifici ai semnalizării receptorului CB1,   sau ”CB1-SSi”, blochează selectiv activitatea receptorului. „Cu moleculele noastre, blocăm doar partea legată de hiperactivarea patologică, dar o păstrăm pe cea legată de funcțiile de bază ale receptorului”, explică Pier-Vincenzo Piazza, șeful Aelis Farma.

Acesta vorbește despre ”triple effet kiss cool”, referindu- se la beneficiile noului tratament. Primul: dependenții de canabis simt mai puțin euforia legată de această substanță. Al doilea:  scade dorința de a mai consuma canabis. Al treilea: absența sevrajului.

50% dintre dependenții de canabis au un sindrom de sevraj la trei zile după renunțare, constând în anxietate foarte puternică și dificultăți de a dormi și de a mânca.

Potrivit profesorului Piazza, ”primele studii efectuate nu au indicat niciun sindrom de sevraj la pacienții care au urmat noul tratamentul”.

Dacă ultimele teste aprofundate vor confirma rezultatele,  medicamentul ar urma să fie validat de FDA (Food and Drug Administration), după care vor fi  efectuate alte studii în Statele Unite și Europa, înainte de o potențială comercializare.

Profesorul Pier-Vincenzo Piazza este optimist. „Sunt încrezător pentru că știm că medicamentul este bine tolerat”.