În curând, un vaccin bazat pe nanoparticule contra cancerelor
Un vaccin” bazat pe nanoparticule similare celor folosite pentru vaccinurile anti-Covid este dezvoltat de cercetătorii de la Institututul de Oncologie din Valencia.
Acest tratament este o componentă a proiectului european Ulises, în cadrul căruia specialiștii au în lucru un tratament ”pe bază de nanoparticule”, care ar putea ajuta într-o zi pacienții cu cancer.
Testat contra cancerului pancreatic, acest tratament vizează să declanșeze respingerea tumorii de către corpul pacientului, într-un fel efectul unui vaccin.
”Ideea este de a activa sistemul imunitar și de a obține acest efect prin introducerea de molecule specifice în tumoră, care pot genera acest răspuns imunitar”, explică Cristina Fillat, coordonatorul proiectului Ulises.
Aportul de material genetic în celulele tumorale este esențial, rol jucat de nanoparticule similare celor folosite pentru vaccinurile anti-Covid, aflat în curs de dezvoltare la Institututul de Oncologie din Valencia.
Dacă acest vaccin este eficient împotriva cancerului pancreatic”, spune Jose Antonio Lopez-Guerrero, șeful Laboratorului de Biologie Moleculară din Valencia, el ”ar putea deschide calea spre o nouă oportunitate terapeutică pentru alte tipuri de tumori care sunt, de asemenea, fatale și pentru moment incurabile.
Dacă tratamentul funcționează, acesta ar fi un pas important pentru știință și cercetare, adaugă Cristina Fillat, coordonatorul proiectului Ulises. Și așa cum celulele tumorale sunt atacate prin răspunsul imunitar, și efectele secundare ale tratamentelor actuale, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, ar putea fi reduse semnificativ.