În dosarul „Șpagă la rezidențiat” de la „Medicina” din Galați, 3 doctorițe au ajuns după gratii
Curtea de Apel Galați a dispus pedepese mai aspre decât Tribunalul în dosarul în care au fost trimise în judecată de DNA două cadre didactice de la Facultatea de Medicină din Galați, care au pretins câte 2.000 de euro de la 3 medici rezidenţi, pentru promovarea examenului de rezidențiat.
Cazul de „Șpagă la rezidențiat” a fost trimis în judecată de DNA Galați în martie 2022, la scurt timp după organizarea flagrantului.
După un an, în martie 2023, Tribunalul Galați s-a pronunțat în acest caz, dispunând pedepse cu suspendare. Șefa Comisiei de rezidențiat, Dorina Cerasella Şincar a primit 3 ani închisoare cu suspendare şi 22.000 lei amendă, iar secretara comisiei, Gina Păuniţa Grecu a fost condamnată la 1 an şi 11 luni închisoare cu suspendare şi 8.000 lei amendă penală.
Doi medici rezidenți care au promovat examenul după ce au dat șpagă, Antoanela Andreea Zalimov și Caius Călin Miuță, au primit 1an și 6 luni, respectiv 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.
Închisoare pentru cadrele universitare implicate în dosarul „mită la rezidențiat”
Nemulțumite de faptul că pedepsele cu suspendare le afectează presitigiul de cadre didactice la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, șefa și secretara comisiei de rezidențiat au făcut recurs, dar de această dată s-au ales cu pedepse mai aspre, cu executare, urmând să își ispășească pedepsele în închisoare.
În dosarul nr 1.553/121/2022, Curtea de Apel Galați a dispus pedepse mai aspre decât cele ale instanței de la Tribunal, în sensul că a desființat sentința penală nr. 141/15.03.2023, dar, totuși, a menținut pedepesele inițiale, dispunând numai eliminarea formulării „cu suspendare”.
Șefa comisiei, Dorina Cerasella Șincar, are de executat, în baza deciziei nr. 1.113/2023 a Curții de Apel, trei ani de închisoare cu executare și va trebui să plătească și o amendă penală în valoare de 22.000 de lei, iar secretara comisiei, Gina Păunița Grecu, a fost condamnată la 1 an şi 11 luni de închisoare cu executare şi 8.000 lei amendă penală.
Își va executa pedeapsa de 1 și 6 luni de închisoare pentru dare de mită și Andreea Antoanela Smeu (fostă Zalimov), medic stomatolog din Tulcea, pe care Tribunalul o condamnase la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Singurul care a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare este celălalt medic rezident care a dat șpagă pentru promovarea examenului. Caius Călin Miuță, rămâne cu pedeapsa dispusă de Tribunalul Galați, de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.
Cu siguranță că dacă ar fi știut ce li se poate întâmpla la recurs, cele trei protagoniste ale dosarului „Șpagă la rezidențiat” nu ar mai fi făcut recurs, dar probabil că au mizat pe faptul că în multe cazuri de corupție instanțele dispun pedepse „cu suspendare”.
Tariful promovării examenului de rezidențiat la „Medicina” din Galați: 2.000 de euro!
La începutul lunii martie 2022, procurorii DNA Galaţi le-au reținut pentru 24 de ore pe Dorina Cerasella Şincar, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinta Comisiei la examenul de rezidențiat de la Facultatea de Medicină din Galați, acuzată de trafic de influenţă și luare de mită și pe Gina Păuniţa Grecu, medic stomatolog, asistent universitar și secretara comisiei de rezidențiat, acuzată de complicitate la trafic de influenţă.
Șefa comisiei a pretins câte 2.000 de euro de la trei medici rezidenți pentru a le oferi subiectele la examen.
Procurorii DNA au reținut-o și pe una din beneficiare, Antoanela Andreea Zalimov, care este medic stomatolog și are un cabinet la Tulcea. Ea i-a dat șefei comisiei 2.000 de euro și a fost acuzată de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
Pe 4 martie 2022, procurorul de caz de la DNA Galați le-a prezentat pe cele trei inculptate la judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă, dar în dosarul 892/121/2022 instanța a dispus cercetarea lor sub control judiciar.
Cum se cumpără un examen de rezidențiat? Șpăgile se dau cu o zi înainte
Potrivit rechizitoriului DNA, aranjamentele pentru fraudarea examenului de rezidențiat au început cu două luni înaintea examenului, care urma să aibă loc pe 16 noiembrie 2021.
„În perioada 10 septembrie – 14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro de la trei medici rezidenţi candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea în mod fraudulos şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog”, se spune în rechizitoriul DNA.
După ce pe 15 noiembrie 2021 a încasat șpaga, preşedinta comisiei de examen i-a dat candidatei Antoanela Zalimov subiectele la ambele probe, clinică şi practică, dar şi soluțiile de rezolvare a subiectelor, pentru a fi sigură de promovarea examenului. A doua zi, pe 16 noiembrie, candidata Zalimov a promovat, atât proba clinică, cât şi proba practică.
Cerasellei Șincar i-au fost confiscați 652 de lei, valoarea alimentelor primite ca șpagă
În sentința Tribunalului Galați am întâlnit un pasaj interesant, în care se spune că șefei de comisie îi sunt confiscați nu numai 10.000 de lei, probabil o parte din banii încasați, ci și contravaloarea unor alimente primite ca șpagă:
„(Instanța) confiscă de la inculpata Şincar Dorina Cerasella suma de 652,50 lei reprezentând contravaloarea produselor alimentare obţinute prin comiterea infracţiunii prevăzute de art. 289 alin 1 Cod Penal”, se spune în sentința nr. 141/15.03.2023.