În Europa, nu heroina e dominantă, ci combinația de droguri

Publicat: 27 ian. 2025, 13:48, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În Europa, nu heroina e dominantă, ci combinația de droguri

Este timpul să nu mai vedem heroina ca fiind principala problemă legată de droguri în Europa, ci combinația acestora, subliniază șeful Agenției Europene pentru Droguri (EUDA).

Asta nu înseamnă că heroina nu rămâne o problemă majoră. Cele mai recente date arată că, în UE, heroina și alte opioide sunt detectate la aproximativ trei din patru persoane. Acestea mor din cauza unei supradoze, transmite Euronews.

Dar, în ultimii ani, tendințele consumului de droguri s-au schimbat în Europa, ceea ce duce la o creștere a traficului de droguri, riscând să crească decalajul privitor la cel mai bun mod de a trata toxicomania.

Heroina nu mai este dominantă ca odinioară. În prezent, europenii folosesc mai multe substanțe în același timp. Acestea sunt de la cocaină la metamfetamine și droguri sintetice. Ei nu își dau seama întotdeauna că sunt extrem de periculoase.

Directorul executiv al EUDA, Alexis Goosdeel, spune că agenția poate face față tuturor tipurilor de substanțe. Acestea provin din exteriorul Europei și sunt introduse clandestin pe continentul nostru.

Pentru a ajuta persoanele suferinde de dependență, decidenții politici, sistemele de sănătate, serviciile sociale și chiar companiile farmaceutice ar trebui să-și reconsidere abordările, preciează Goosdeel.

Tratamentul dependenței

În prezent, sunt tratamente foarte eficace pentru persoanele dependente de heroină sau alte opioide. Etalon este tratamentul asistat cu medicamente. Astfel, pacientului i se administrează medicamente care îl ajută să atenueze depedența de opioide. El beneficiază în paralel de consiliere și terapie comportamentală.

Potrivit lui Goosdeel, este nevoie să se pună la punct noi tratamente pentru persoanele care consumă droguri sintetice, modificate chimic. Acestea sunt canabinoidele sintetice, catinonele  (săruri de baie), halucinogenele și opioidele precum fentanil, asociat cu risc major de deces.

„Dacă vrem să nu pierdem trenul”, spune Goosdeel, „de urgență, trebuie să modificăm modul nostru de a concepe diferite căi de tratament”.

Directorul executiv al EUDA subliniază că, în Europa, traficul de droguri se asociază cu violența. Traficanții câștigă teren și capturile de cocaină au scăzut brusc anul trecut în Anvers și Rotterdam, considerate porțile de intrare a narcoticelor în Europa.

În octombrie, de exemplu, forțele de ordine din Panama au confiscat 4,1 tone de cocaină care se aflau în drum spre Spania, anunță Europol.

Goosdeel mai avertizează că eșecul în abordarea problemei drogurilor în Europa riscă să afecteze puternic dorința oamenilor de a încerca să reducă dependența de droguri, adâncind fracturile politice și sociale pe continentul nostru.  „Pentru mine aceasta este principala provocare, care trebuie rezolvată”, spune directorul executiv al EUDA.