În Fâșia Gaza, hepatita A ”se răspândește ca focul”
În Fâșia Gaza, hepatita A se răspândește ca focul, avertizează un jurnalist palestinian pe site-ul libanez Daraj.
Apariția hepatitei A în Gaza reflectă situația sanitară catastrofală din interiorul enclavei palestiniene. Din cauza suprapopulării și a nivelului foarte scăzut de igienă, în Fâșia Gaza se înregistrează tot mai multe cazuri de infecție cu virusul hepatitei A.
Courrier international face un reportaj printre familiile refugiate în Fâșia Gaza, unde sute de mii de persoane au fost strămutate și unde starea de sănătate a acestora se degradează pe zi ce trece.
Pediatru la un spital din Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza, Ibrahim Hamed spune că a diagnosticat zeci de cazuri de hepatita A, în special copii și adolescenți. Medicul subliniază că răspândirea hepatitei A este legată de lipsa de igienă personală, folosirea toaletelor de zeci de familii într-o zi, revărsarea apei contaminate în corturile în care se află persoanele strămutate, la care se adaugă alimentația insuficientă și de calitate inferioară.
Apa contaminată reprezintă o sursă importantă de infectare cu hepatita A. Se știe că virusul hepatitei A poate supraviețui mai bine de o lună în apa dulce, în apa reziduală, dar și în sol. Persoanele care întră în contact cu persoanele infectate cu virusul hepatitei A au un risc mare să contracteze, la rândul lor, acest virus. Calea de transmisie este fecal-orală, realizându-se prin ingestia unui produs contaminat cu materiile fecale ale bolnavului. Din cauză că se ia pe cale orală, hepatita A poartă și denumirea de „boala mâinilor murdare”.
De exemplu, familia Al-Attar, ”locuiește” din decembrie într-un cort improvizat, ca alte zeci de mii de alte familii și folosesc ”o baie cu zeci de familii din corturile vecine”. În plus, potrivit Daraj, peste 70 de familii folosesc aceleași toalete ca și familia Al-Atta.
În plus, în enclavă lipsesc medicamentele și alte echipamente medicale.
Hepatita A, extrem de contagioasă
Trebuie reținut că hepatita A este o infecție foarte contagioasă care provoacă inflamarea ficatului, provocată de virusul hepatitei A. Această boală poate determina insuficiență hepatică și chiar deces.
Boala se răspândește atunci când o persoană ingerează hrană sau apă contaminate cu excremente de la o persoană infectată cu virusul hepatitei A. Boala se manifestă prin icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor), urină închisă la culoare, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal, vărăsături, greață, febră. Din cauza răspândirii accelerate, hepatita A evoluează în focare și sub formă de epidemie.