Cine este bărbatul-copil aflat în grija statului încă de pe vremea lui dr. Petru Groza
Gheorghe Zoor (71 de ani) a fost preluat în 1956 de Leagănul de Copii de la Râu Vadului, din județul Sibiu. Avea doar 3 ani, iar apoi, la majorat, a fost transferat în secția rezervată adulților, unde se află și în prezent, informează Tribuna.
A fost adus de tată la instituția de asistență socială a statului după ce mama lui Gheorghe a decedat, copilul de atunci fiind diagnosticat cu „întârziere mintală severă”, în perioada guvernării lui Petru Groza, supranumit de istorici „comunistul burghez”.
Tatăl lui Gheorghe a trăit ulterior cu o femeie care avea un comportament abuziv față de copilul bolnav, iar anchetele sociale din anii 1990, 2004 și 2013 nu au condus la identificarea vreunui supraviețuitor al familiei Zoor, precizează sursa citată.
De altfel, 90 la sută dintre cei 46 de rezidenți nu mai au rude în viață.
Septuagenarul a „schimbat” până acum nouă șefi de stat, trecând de la comunism la capitalism. Potrivit lui Mihai Pop, redactorul care a documentat cazul lui Gheorghe Zoor pentru cotidianul sibian, „Ceaușescu este singurul președinte al cărui nume i-a rămas în minte, însă recunoaște că acum îi este cel mai bine”.
Psihologul Cosmin Pârnog, de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, instituție care are în subordine centrul de la Râu Vadului, spune că omul „are vârsta mentală undeva la 5 ani, practic este un copil captiv în corpul unui adult”.
Cu toate acestea, Gheorghe Zoor are o viață spirituală intensă, colecționează iconițe și este nelipsit de la slujbele ținute la capelă.
În afară de icoane, bărbatul mai are o pasiune: mersul cu roaba. Mereu a dus lemne de la magazie, la centrală și la sobe, ajutând la treburile zilnice. Ajută și la strânsul lenjeriei.
În acest an, datorită Asociației „Speranță și Zâmbet” din Cisnădie, Gheorghe Zoor a fost pentru prima oară la mare, într-un sejur de o săptămână la Năvodari.