Islanda a înregistrat o creștere economică impresionantă de când țara a introdus o săptămână de lucru de patru zile, relatează CNN.

Potrivit unui nou studiu, până la sfârșitul anului 2023, PIB-ul Islandei va crește cu 5%, ceea ce este o cifră impresionant de mare pentru o economie dezvoltată. Dintre țările bogate ale Europei, doar Malta avea rate mai mari. În comparație, în perioada 2006-2015, rata medie de creștere a economiei din Islanda a fost de doar aproximativ 2% pe an.

Analiștii atribuie succesul economic al țării scurtării săptămânii de lucru. Astfel, în perioada 2015-2019, în țară s-au desfășurat mai multe experimente de amploare, în cadrul cărora săptămâna de lucru a angajaților din sectorul public a fost redusă la 35-36 de ore, în loc de 40, fără reducerea salariilor. La experiment au participat 2.500 de oameni – mai mult de 1% din populația activă a Islandei la acea vreme.

Cercetătorii au descoperit că productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit în majoritatea locurilor de muncă, în timp ce bunăstarea angajaților a crescut „semnificativ” printr-o serie de măsuri.

Sindicatele islandeze au convenit ulterior să reducă programul de lucru pentru zeci de mii de membri ai lor din întreaga țară. Până în 2022, 51% dintre lucrătorii din țară au trecut la o zi de lucru redusă sau la o săptămână de lucru de patru zile. Astăzi, 59% dintre islandezi lucrează în acest format.

Și deși economiștii prevăd o încetinire a creșterii economice încă din 2024, analiștii acordă atenție unui alt indicator important – nivelul scăzut al șomajului din țară. Acesta este un „indicator puternic al viabilității economiei”, spun ei.

Experimente cu o săptămână de lucru de patru zile

Și în timpul pandemiei de coronavirus, a existat o tendință de creștere a numărului de posturi în care angajaților li se oferea o săptămână de lucru de patru zile. Și această tendință a fost observată în toată lumea. Angajatorii au acordat atenție rezultatelor numeroaselor studii care confirmă eficacitatea acestui format.

Experimentul cu o săptămână de lucru redusă a fost lansat și în Spania, anul trecut. Consiliul municipal din Valencia a subliniat că urmează să afle impactul săptămânii de lucru de 32 de ore asupra „aspectelor civice”, nu asupra celor de afaceri.