În Japonia, o prefectură le cere locuitorilor să râdă mai des
În Japonia, o prefectură, printr-o ordonanță, le cere locuitorilor să râdă mai des pentru a fi sănătoși. Dar această măsură nu face pe toată lumea să râdă.
Pe 5 iulie, consiliul prefectural Yamagata, din nord-estul Japoniei, a validat „Ordonanța pentru promovarea sănătății prin râs a lui Yamagata”, care își propune să „asigure o viață strălucitoare și sănătoasă” locuitorilor din regiune, relatează ediția japoneză a Huffington Post.
Concret, autoritățile locale au decis ca fiecare zi de 8 a lunii să fie „zi de promovare a sănătății prin râs”. De asemenea, textul îi invită pe locuitorii din Yamagata „să se mențină în formă prin râs, de exemplu râzând o dată pe zi”. Acest ordin nu introduce nicio obligație și „nu prevede sancțiuni”, precizează Huffington Post. Aleșii prefecturii au mai asigurat că textul „ține cont de dorințele și situația fiecărei persoane”.
Măsura, propusă de filiala locală a Partidului Liberal Democrat (PLD, conservator), de guvernământ, se bazează pe un studiu realizat în 2019 de departamentul de medicină de la Universitatea Yamagata. Analizând datele a 17.000 de indivizi, s-a ajuns la concluzia că rata mortalității persoanelor care râdeau puțin sau deloc era de două ori mai mare comparativ cu cea a persoanelor care râdeau des. Printre persoanele care râdeau, riscurile de accident vascular cerebral și boli cardiovasculare erau, de asemenea, mai mici.
Râzi sau nu!
Dar această lege stârnește critici din partea consilierilor prefecturali care se tem că râsul va fi impus de autoritățile publice. „Râzi sau nu, acesta constituie un aspect al dreptului la libertatea de gândire, garantat de Constituție”, subliniază Toru Seki, consilier al Partidului Comunist Japonez, citat de ziarul Asahi Shimbun. „Acest text nu trebuie să prejudicieze drepturile persoanelor care nu pot râde din cauza bolii”, adaugă un alt ales.
Japonia nu este la prima măsură de promovare a efectelor râsului asupra sănătății. „Prefectura Hokkaido (în nordul arhipelagului) are deja „ziua râsului”,” adaugă aceeași publicație. Acesta este însă primul ordin prefectural care îl încurajează.