În lume, zilnic, 3.500 de decese din cauza hepatitelor B și C, avertizează OMS

Publicat: 15 apr. 2024, 06:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În lume, zilnic, 3.500 de decese din cauza hepatitelor B și C, avertizează OMS
oms hepatitele B și C decese

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), zilnic, pe glob, se înregistrează circa 3.500 de decese din cauza hepatitelor B și C.

OMS  avertizează că numărul deceselor provocate de hepatită a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Același raport al OMS mai arată că, în 2022,  254 de milioane de persoane trăiau cu hepatita B și 50 de milioane cu hepatita C.

”Tendințe alarmante”, a subliniat Meg Doherty, directorul OMS pentru HIV, hepatite și infecții cu transmitere sexuală, în cadrul unei recente conferințe de presă.

Tratamentul

Raportul OMS evidențiază și diferențele în privința administrării tratamentului antiviral. În 2022, doar 3% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B au beneficiat de acest tratament și 20% dintre cele cu virusul hepatitei C. Aceste procente sunt departe de obiectivele globale, respectiv  80% dintre pacienți să beneficieze de tratament antiviral, până în 2030.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniază că, ”în ciuda progreselor realizate la nivel global în privința prevenției, numărul deceselor crește pentru că prea puține persoane afectate de hepatite sunt diagnosticate și tratate”.  

Africa, principala sursă de hepatită

Africa reprezintă 63% din noile infecții de hepatita B, dar numai 18% dintre nou-născuții pe acest continent beneficiază de vaccin la naștere.  

Deși medicamentele generice  contra acestei boli sunt disponibile la prețuri accesibile, totuși multe țări au probleme în privința aprovizionării. OMS cere instituirea de măsuri rapide pentru a stopa această tendință, în primul rând prin extinderea accesului la teste și diagnostice.

Transmitere

Hepatita B se transmite în principal prin schimbul de fluide ale coprului și prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate (răni, ulcerații care ușurează trecerea virusului hepatic) cu fluide infectate – transfuzii de sânge, contact sexual neprotejat cu persoane infectate, folosirea în comun a unor instrumente contaminate: forfecuță, briciuri, pensete etc. Hepetita B se poate transmite de la mamă l făt. Contra hepatitei B există un vaccin. Medicii recomandă vaccinarea împotriva infecției cu virusul hepatitic B. Vaccinul se poate administra la orice vârstă și este cea mai eficientă măsură de prevenție împotriva acestui virus. 

În România, vaccinul anti-hepatitic B este inclus în Programul național de vaccinare începând cu anul 1995, fiind administrat nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere, cu rapel la 1 lună, la 2 luni și la 12 luni după prima injecţie.

Hepatita C se transmite în principal prin fluide contaminate ale corpului – transfuzii de sânge, folosirea în comun cu persoane infectate a seringilor sau a altor instrumente contaminate, prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate. De asemenea, hepatita C se transmite ”pe verticală”, de la mamă la făt. Nu există un vaccin pentru hepatita C.