În mai multe țări din Europa ciocolata Kinder este retrasă din cauza suspiciunilor de contaminare cu salomonella
În mai multe țări europene, numeroase loturi de ciocolată Kinder, produse în Belgia de Ferrero, au fost retrase din cauza suspiciunilor de contaminare cu salmonella, transmit agențiile de presă internațională.
Grupul Ferrero a informat, marţi, că a decis să retragă de la comercializare o serie de produse Kinder fabricate la uzina sa de la Arlon (Belgia) şi care erau vândute în Franţa, Belgia, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Germania şi Suedia.
Autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat retragerea de pe piață a unor loturi de ouă de ciocolată Kinder surprise, din cauza unei ”posibile legături cu o epidemie de salmoneloză”. Marți, autoritățile sanitare britanice au precizat că deja au fost identificate 63 de cazuri de contaminare cu salmonella.
În Franța, Serviciul pentru sănătate publică a raportat o legătură între apariția a 15 cazuri de infecție cu salmonella și consumul produselor Kinder. În total, 21 de pacienți au fost diagnosticați la Institutul Pasteur, dintre care opt au fost spitalizați. Toți cei 21 de pacienți au declarat că au mâncat ciocolată Kinder înainte de apariția simptomelor.
Sunt vizate produsele: Kinder Surprise de 20g şi 100g, care expiră între sfârşitul lunii iunie 2022 şi sfârşitul lunii octombrie 2022; Kinder Schoko-Bons care expiră între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii august 2022; Kinder Mini Eggs care expiră între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii august 2022; Kinder Happy Moments care expiră la finele lunii august 2022.
Recomandarea medicilor este de a duce direct la pubelă sortimentele de ciocolată enumerate mai sus.
Salmonelozele sunt infecții foarte grave. Ele se pot manifesta ca o gastroenterită în forme severe prin: diaree, uneori cu sânge, greață, vomă, crampe abdominale, inclusiv febră. Simptomele sunt mai accentuate la copii, femei însărcinate, vârstnici, persoane cu sistemul imunitar slăbit.
În forma generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe (ficat, splină, rinichi), unde formeaz focare secundare – abcese (forma septică).