În pandemie: Pacienții cu HIV nu au avut acces la servicii medicale și multe tratamente au fost întrerupte
Pacienții cu HIV nu au avut acces la servicii medicale în 2021, iar accesul la tratamente a fost întrerupt de multe ori din vina autorităților responsabile cu asigurarea bugetului necesar. Este una dintre concluziile dezbaterii ”Programul de tratament HIV – Prezent și Perspective”, organizată, vineri, de Federația UNOPA.
Programul de tratament HIV este subfinanțat, ceea ce a făcut ca testarea HIV să scadă la mai puțin de 50% față de perioada de dinainte de pandemie, ca multe tratamente să fie întrerupte și să persiste nesiguranța că spitalele vor putea să asigure tratamentul în acest an și la începutul lui 2022.
“Sunt 14 ani de când România nu mai are o Strategie Națională HIV și totul se face fără o viziune strategică, în virtutea unei inerții a ceea ce a fost odată un program de succes. Anul 2021 a fost unul mai greu decât 2020 pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Guvernul a sacrificat acest program pe altarul pandemiei, nu a asigurat fonduri suficiente pentru tratament, mulți pacienți au avut de suferit din cauza asta și pentru că nu au avut acces la servicii medicale. Facem un apel la noul Guvern să se mobilizeze în ultimul ceas și să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să fie tratați corect, să aibă acces la servicii medicale și analizele specifice, evitând astfel tragedii și noi infecții în populație” a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.
Și la nivel european, această categorie de persoane a fost neglijată.
„La nivel european, în 2020 au fost înregistrate mai puțin cu 30% testări HIV față de 2019, iar în ceea ce privește numărul de cazuri nou diagnosticate, mai puțin cu 45% față de anul 2019”, a precizat cu aceeași ocazie dr. Mariana Marinescu, coordonatorul Compartimentului de monitorizare a infecției HIV/SIDA în România din cadrul INBI ”Matei Balș”.
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a spus că „au fost depuse eforturi foarte multe de către medici pentru a menține Programul HIV în parametri cât de cât normali. Am făcut o modificare legislativă importantă, aceea de livrare a tratamentului HIV la domiciliu, care a trecut deja de Senat. Sperăm ca în 2022 să putem pune în practică acest program de livrare la domiciliu”.