În premieră, avem Registrul Național Unic al Pacienților Arși, anunță prof. univ. dr. Dan Enescu
În premieră, Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” a înființat Registrul Național Unic al Pacienților Arși care cuprinde date privitoare la numărul pacienților copii și adulți cu arsuri, locurile unde sunt tratați și cauzele arsurilor, a anunțat prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
Anual, în România, peste 10.000 de copii suferă de arsuri care necesită asistenţă medicală de urgenţă, avertizează prof. univ dr. Dan Mircea Enescu, care a pus bazele Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu„.
De asemenea, specialistul mai subliniază că dintre aceste cazuri grave, circa 100 de copii și tineri au nevoie de luni și chiar ani de internare pentru tratament și recuperare.
În acest sens, această Clinică din cadrul Spitalului ”Grigore Alexandrescu” a înființat Registrul Național Unic al Pacienților Arși, care oferă informații complete asupra numărului arsurilor înregistrate la copii și adulți, a locurilor unde sunt tratați pacienții și în privința cauzelor, a anunțat prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
În acest Registru sunt înregistrați pacienții cu arsuri grave, medicii de specialitate având acces la dosarul medical al acestora. Prof univ. dr. Enescu subliniază că pentru tratarea acestor cazuri urgente , în prezent, sunt locuri insuficiente la nivel național, iar de la Ministerul Săntății se așteaptă ca să aprobe implementara Registrului Național Unic al Pacienților Arși.
Prof. univ. dr. Enescu a mai anunțat că, în prezent, are în lucru o nouă bancă de piele la nivel național sau regional.
Campania stop arsurilor!
Pentru prevenția acestor drame, prof. univ. dr. Enescu a coordonat o campanie de conştientizare privind arsurile la copii, care a fost derulată de Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Pentru a-i ajuta pe părinţi să îşi protejeze copiii de arsuri sau să intervină în eventualitatea unei arsuri, materialele educative pot fi consultate şi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al campaniei, www.stop-arsuri.ro.
Cifre și drame
Anual, în Clinica de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri sunt tratate peste 2.000 de cazuri şi peste 6.000 de cazuri de urgenţă sunt tratate ambulator şi ca spitalizare de zi. Clinica asigură 25-30% din prezentările de urgenţă ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Din totalul internărilor 600-800 sunt arsuri, 200-300 sunt traumatisme complexe de părţi moi, 200-300 sunt sechele postarsură şi post-traumatică, 600-800 sunt malformaţii congenitale, tumori şi alte condiţii specifice chirurgiei plastice.
Rata de supravieţuire în cazul arsurilor este de peste 99,50%, ceea ce reprezintă o performanţă la nivel internațional.