În premieră, Europa a publicat lista cu medicamentele ”critice”
Europa a publicat recent prima listă cu medicamentele ”critice”, pentru care este esențială evitarea întreruperilor în aprovizionare, în așa fel încât să fie disponibile pacienților, transmite AFP.
Paracetamol, morfină, antibiotice, antiaritmice, preparate hormonale, anestezice, antiinfecțioase, insulină, antiepileptice, medicamente pentru sistemul respirator… Lista acoperă multe domenii terapeutice, vaccinuri și tratamente pentru boli rare. Ea cuprinde peste 200 de substanțe active.
Iarna trecută, Uniunea Europeană s-a confruntat cu penurii de medicamente din multiple motive, printre care creșterea foarte mare a cererii și numeroasele probleme legate de lanțul de aprovizionare.
Actuala listă a fost elaborată în colaborare cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și statele membre UE și reprezintă una dintre căile adoptate la Bruxelles pentru a preveni repetarea penuriei de medicamente.
Lista este considerată un instrument util pentru a susține eforturile UE de a asigura securitatea aprovizionării și pentru a preveni penuriile de medicamente critice. Ea va fi valabilă în 2024 și va fi actualizată în fiecare an, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul EMA.
Sunt și medicamente care sunt critice și care sunt dificil de înlocuit cu un alt produs. Acestea vor face obiectul unor măsuri specifice, de exemplu, prin luarea în considerare a securității aprovizionărilor prin licitații sau recomandări de diversificare a furnizorilor.
Pentru a figura în această listă europeană, medicamentul trebuie să fie considerat critic în mai mult de o treime din statele membre UE.
Pentru a cotracara crizele, strategia europeană mai are în vedere și alte măsuri: crearea de stocuri, diverisificarea lanțurilor de aprovizionare, reglementări care să permită pacienților să acceseze rapid medicamentele, prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea mai rapidă a medicamentelor generice.
Europa a devenit dependentă de importurile de unele medicamente (antibiotice, anestezice…) după relocarea producției acestora în China sau în India.