În premieră, Papa Francisc folosește termenul ”genocid” referitor la Gaza!

Publicat: 18 nov. 2024, 07:46, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
În premieră, Papa Francisc folosește termenul ”genocid” referitor la  Gaza!

În premieră, Papa Francisc discută despre acuzații de ”genocid” în Gaza, cu trimitere la Israel, într-un volum care va apărea marți și din care au fost publicate extrase în presa din Italia, relatează Le Point.

Potrivit unor experți, ceea ce se întâmplă în Gaza are caracteristicile unui genocid. Acest lucru ar trebui studiat cu atenție pentru a stabili dacă (situația) corespunde definiției tehnice formulate de juriști și organismele internaționale. Sunt idei preluate din noua carte ”Speranța nu dezamăgește niciodată. Pelerini spre o lume mai bună”, lansată. marți, în Italia, Spania și America de Sud, din care cotidianul La Stampa a publicat deja câteva extrase. Volumul este elaborat de Hernan Reyes Alcaide pe baza unor interviuri cu Papa Francisc.

Suveranul Pontif s-a referit în mai multe rânduri la exterminarea evreilor în al Doilea Război Mondial, la genocidul armenilor sub Imperiul Otoman, al etncilor tutsi din Rwanda sau al creștinilor din Orientul Mijlociu.  Frecvent, Papa Francisc a deplâns victimele civile din Gaza, dar este pentru prima dată când folosește public termenul de genocid,  fără a-l prelua totuși în cadrul operațiilor militare israeliene în teritoriul palestinian.

Săptămâna trecută, un comitet special al Națiunilor Unite a publicat un raport în care estimează că metodele de război folosite de Israel ”corespund caracteristicilor unui genocid”. Raportul acestui comitet special al ONU, creat în 1968, însărcinat să ancheteze practicile israeliene în teritoriile palestiniene ocupate, trebuie să fie prezentat, luni, în Adunarea generală a ONU la New York. Cocluziile raportului au fost deja condamnate de Statele Unite.

Nu este prima dată când Israelul face obiectul unor astfel de acuzații de la începutul războiului în urmă  cu mai bine de un an. Africa de Sud a inițiat proceduri în acest sens la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), la care s-au alăturat și alte țări, printre care Turcia, Spania, Maroc, Mexic.

Adesea, în declarațiile publice, Papa Francisc a solicitat eliberarea ostaticilor israelieni. Săptămâna trecută (joi) Suveranul Pontif a primit la Vatican un grup format din 16 foști ostatici eliberați din Gaza.