În România, peste o mie de bebeluși vin pe lume cu malformații cardiace. Până în 2026, toți acești copiii ar putea fi operați în țară
Din cei peste om mie de copii care vin pe lume cu malformații cardiace, aproximativ 120 cu urgențe majore sunt transportați în străinătate pentru o intervenție care nu se realizează în România, a anunțat ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, s-ar putea ca, până în 2026, toți copiii cu malformații cardiace să fie operați în țară.
”Numărul de copii care se nasc cu astfel de malformaţii în fiecare an depăşeşte 1.000. Cam asta este incidenţa. Din aceşti copii circa 600 sunt operaţi în România prin proceduri chirurgicale, iar prin proceduri intervenţionale încă circa 200. Asta înseamnă centrele din Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Circa 100 – 120 merg la tratament în străinătate şi mă refer în special la cei la care există o urgenţă majoră pentru care nu se poate face deocamdată intervenţie în România, iar mortalitatea generală la aceste 800 de cazuri care sunt operate sau se face intervenţional – terapie intervenţională – mortalitatea este sub 5%, faţă de o mortalitate medie de 6-7% la nivel mondial”, a precizat ministrul Rafila, la conferinţa de presă de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
Ministrul Rafila a mai precizat că ținta este ca toți copiii cu malformații cardiace să fie operați în țară ”până în anul 2026”.
Pentru atingerea acestei ținte, de la Spitalul ”Marie Curie” este coordonată activitatea de pregătire, training și extinderea la celelalte centre de la Cluj, Iași și Timișoara”.
De asemenea, ministrul Rafila s-a referit și la ambulanțele speciale destinate exclusiv transportului copiilor cu malformații cardiace.
„Un fel de paturi de terapie intensivă pe roţi ca să putem să asigurăm transportul exact al acestor copii care au nevoie de o asistenţă medicală înalt specializată. Ca să îi putem transporta în condiţii de siguranţă cumpărăm aceste ambulanţe care sunt de culoare galbenă”, a explicat ministrul Rafila.
La ora actuală – potrivit medicului cardiolog Alin Nicolescu – ”Cardiologia” de la Spitalul ”Marie Curie” este ”comparabilă cu oricare cardiologie din lume. De la diagnosticul fetal, deci, ştim de la început că un copil va avea o malformaţie cardiacă. Este primit pe terapie intensivă şi apoi împreună cu colegii alegem cea mai bună soluţie pentru el”.