În România: Locul unde se va construi cel mai performant observator astronomic
Primăria Odobeşti a semnat, vineri, contractul de execuţie a lucrărilor pentru Observatorul astronomic din oraş, care, potrivit reprezentanţilor autorităţii locale, va fi cel mai performant din ţară.
„Am semnat astăzi contractul de execuţie şi a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Observatorul astronomic din oraş. Lucrările la acest obiectiv au fost întârziate din cauza creşterii preţurilor din ultima perioadă. Am scos la licitaţie de trei ori acest obiectiv şi nu s-a prezentat nimeni, pentru că, din cauza creşterii preţurilor la materiale de construcţii şi nu numai, firmele nu se mai încadrau în sumele preconizate pentru realizarea obiectivului.
La momentul de faţă suntem pregătiţi pentru realizarea acestui observator, proiect care suntem siguri că va pune Odobeştiul pe harta turistică a oraşelor din România în care se petrece ceva, unde ai posibilitatea să transformi o plimbare într-un mod plăcut de petrecere a timpului liber„, a declarat, pentru Agerpres, primarul Daniel Nicolaş.
Vor fi amenajate spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, piste de bicicletă…
Viitorul observator astronomic, a cărui valoare se apropie de circa trei milioane de euro, va fi construit în nordul oraşului, pe un teren de circa 300 de metri pătraţi şi face parte dintr-un proiect integrat care prevede construcţia mai multor obiective, precum şi reabilitarea unor străzi, iar zona din proximitatea acestuia va suferi, de asemenea, transformări majore. Astfel, vor fi amenajate spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi de promenadă, piste de bicicletă, zonă de camping, foişoare pentru picnic şi alte facilităţi recreative şi sportive.
Observatorul va fi dotat cu aparatură de înaltă performanţă pentru desfăşurarea unor activităţi recreative şi educaţionale la standarde ridicate, în acest sens fiind încheiate acorduri cu universităţi din ţară şi din străinătate.
Cine va avea acces la observator
„Gândul cu care am plecat la drum în construcţia acestui obiectiv nu a fost pentru a realiza un profit. Profitul nostru se va regăsi în educaţia copiilor noştri. Pentru că, dacă vrem să dezvoltăm comunitatea, noi trebuie să dezvoltăm şcoala, educaţia. Şi atunci, am avut deja discuţii cu Universitatea din Bucureşti, dar şi cu universităţi din nordul Europei, din Suedia, Norvegia şi Finlanda, acolo unde, din cauza poluării globale, nu mai pot să facă observaţie de calitate. Le vom da acces la observatorul nostru cu condiţia să facă lecţii deschise, pe care le vom transmite pe monitoare în liceele noastre sau la Casa de Cultură, iar cei interesaţi vor putea să participe în mod direct, interactiv, la aceste cercetări.
Este foarte important pentru noi să le oferim aceste posibilităţi copiilor noştri. Mai mult decât atât, intenţionăm, prin Strategia de dezvoltare a oraşului, să înfiinţăm o tabără de astronomie în oraşul nostru, pe dealurile Odobeştiului”, a precizat Nicolaş.
Proiectul este finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional.